Szombatra hidegfront hoz sokfelé homok- és porvihart-> Tartós aszály

Újabb hidegfront, széllel, folytatódik az aszály!

Jelenleg a Kárpát-medence időjárását egy nagy kiterjedésű magas nyomású zóna alakítja. Mi ennek a délkeleti, déli peremén helyezkedünk el, ezért északkeleti légpálya a meghatározó. Tőlünk délre, a Földközi-tenger nyugati medencéje feletti középponttal egy mediterrán ciklon, továbbá Oroszország felett is egy markáns ciklon örvénylik. E két légörvény összekapcsolódásának a határán egy hosszan elnyúló frontrendszer  fejlődött ki, melynek mentén sokfelé fordult elő az elmúlt 24 órában kiadósabb eső, sőt délebbre záporok, zivatarok is kialakultak.
Az elkövetkezendő napokban nálunk még mindig gerinc alakítja a légköri helyzetet, ám a messzi északon Novaja Zemlja környékén kimélyül az a ciklon, mely nem rég még Oroszország felett az említett mediterrán ciklonnal egy hullámzó frontálzónát képezett.  
A pénteki naptól ez a légörvény egyre inkább dél felé terjed peremhullámaival és várhatóan szombaton a hidegfrontja át is vonul felettünk viharos szél, elszórt záporok, néhol zivatarok kíséretében.
A tartós szárazságot ez a front nem számolja fel, ezért folytatódik egyelőre az aszályos periódus.

A közel 1500 méteres szinteken látható, hogy néhány fokkal hűvösebb levegő ér el minket, ami a talaj közelében is érezhetővé válik a hétvégén.

wetterzentrale adatai alapján

Részletes előrejelzés:

Csütörtökön és pénteken tovább erősödik a nappali felmelegedés és gyengül az éjszakai lehűlés. Általában mérsékelt fátyol- és gomolyfelhő-képződések melletti napos időszakok dominálnak. Pénteken a közeledő hidegfront előtt több magas szintű felhőzet szűrheti a napsütést, viszont ezekből eső még nem várható.
Kezdetben az északkeleti szelet kísérhetik élénk lökések, majd pénteken a délnyugatira forduló légáram támad fel.
Csütörtökön 17-22, pénteken immár 20-25 fok közé emelkedik a hőmérő higanyszála a legmelegebb órákban. Csupán a fagyzugos északkeleti vidékeken lehet gyenge fagy foltokban.

Fotó: Kálmán András- MetKép->A ti csoportotok

Szombaton mérsékelt hidegfront éri el határainkat északnyugat felől, ezért átmeneti felhőzetnövekedésre, elszórt záporokra, északkeleten egy-egy zivatarra is számíthatunk. Nem fog mindenhol esni, ezért a szárazság nem szűnik meg. A frontot kísérő északnyugatira forduló és megerősödő átmenetileg több helyen viharossá fokozódó szél por – és homokvihart okozhat. Reggelre fagy már sehol sem lesz, ám a maximumok kissé visszaesnek, 15-22 fok között szóródnak.

Ez is érdekelhet!  Napos, gomolyfelhős idő, elvétve egy-egy záporesővel
Térkép: https://qgis.org/hu/site/

Vasárnapra veszít erejéből a légmozgás, de még készülni kell élénk, néhol erős széllökésekre. Több-kevesebb napsütés mindenhol ígérkezik. Az időnként erősebben megnövekvő gomolyfelhőzetből csak kisebb záporeső lehet elvétve. A legmelegebb órákban 15-20 fok közötti értékeket mérhetünk. Reggel +2, +8 fok közé süllyednek az értékek, viszont a szélvédett északkeleti völgyekben talaj menti fagy nem zárható ki ismételten.

A jövő hét elején Nyugat, Északnyugat-Európa felett ciklonális hatások hódítanak teret, melyek előoldalán dél, délnyugat felől szubtrópusi eredetű léghullámok sodródhatnak felénk. Nagy területet érintő kiadós esőzés nem mutatkozik, de elszórt zápor, zivatar esélye nem elhanyagolható.
A fagyveszély is csökken még a fagyzugos régiókban is, és melegszik a levegő, keddre sokfelé 23-25 fok közelébe szökhet a hőmérséklet délutánra.

Fotó: Sütő Máté- Sütő’s Photography

Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket rövid és hosszútávú prognózisainkban olvashatják!



Összefoglalót készítette: Pap Áron –meteorológus-
Borítókép: Walke Márti