Hétvégén kopogtat a kánikula, az Alföldön 30 fok is lehet

Az első részleges kánikula a láthatáron!

Európa időjárása meglehetősen változatos képet mutat. A Skandináv-félsziget felett magassági teknő határozta meg az időjárást az elmúlt napokban, melyhez több, gyenge hidegfront is kapcsolódott. Ezek a frontok egymás után haladtak át hazánk felett, okozva lokális záporokat, zivatarokat. Nagy területre kiterjedő, az aszályt jelentősen mérséklő esőzés továbbra sem történt és várat magára.
A következő napokban a Délnyugat-Európa felé betüremkedő, szubtrópusi magas nyomású gerinc előoldalán helyezkedünk el.
Míg a a gerinc centrális területén száraz, afrikai eredetű levegő uralkodik, a Pireneusi-félszigeten kánikulát eredményezve, addig a keleti peremén hozzánk északias légpályán hűvösebb levegő sodródik Skandinávia területéről.
Az utóbbi helyen örvénylő teknő és az óceán felől a Brit-szigetek felé helyeződő anticiklon közös áramlási rendszerében, a medencébe kedden egy hidegfront mögött sarkvidéki eredetű légtömeg sodródik.
A front mögött azonban majd fokozatosan magas nyomású mező húzódik felénk és a hét vége felé a Nyugat-Európa felett képződő ciklonrendszer előoldalára kerülünk. Délire, délnyugatira fordul az áramlás, ezért afrikai eredetű levegő nyomul Európa belsejébe.
E közben a nyugat-európai teknő hátoldalán sarki hideg indul meg dél felé, a kettő határán egy hullámzó frontálzóna választja majd el a két eltérő hőmérsékletű légtömeget.


Látható a közel 1500 méteres magasságra előre jelzett értékeken, hogy hódít teret a meleg levegő délnyugat felől és próbál dél felé törni a sarki hideg. Meglehetősen éles hőmérsékleti kontraszt ábrázolódik.

http://www.meteociel.fr/ adatai alapján

Részletes előrejelzés:

Kedden
újabb hidegfront halad át felettünk, mögötte fokozatosan északnyugat felől csökken, szakadozik a felhőzet  és kisüt hosszabb-rövidebb időre a nap. Legtovább keleten marad erősen felhős az ég és lehet kezdetben eső, zápor, északkeleten itt-ott egy-egy zivatargóc sem kizárt.  Délután Délnyugat-Magyarországon újabb felhő- és csapadékmező fejti ki hatását, szórványos záporok kíséretében. A front mögött a nappali órákban a délnyugati határszélt leszámítva élénk gyakran erős, néhol időnként viharos lökésekkel kísért északnyugati szél fúj. A hajnali  4-11 fok közötti minimumokat követően, délutánra jellemzően 15-21 fok közé emelkedik a hőmérő higanyszála.


Szerdára virradóan csökken a felhőzet átmenetileg, ezért a fagyra érzékeny, derültebb északkeleti vidékeken lehet nagyobb eséllyel gyenge légkör fagy. (-1 fok körül) Másutt sem zárható ki talaj menti fagy, ám az ország nagy részén +2, +10 fok közé süllyednek a minimumok.
Napközben a közelünkben hullámzó frontrendszer és a hozzá kapcsolódó magassági hidegörvény következtében észak felől, elsősorban a Tiszántúlon erősen befelhősödik az ég és záporok, foltokban zivatarok alakulnak ki. Másutt több-kevesebb napsütés is várható a változó felhőzet mellett.
Az éjjel átmenetileg mérséklődő szél ismét erőre kap, és megerősödik, helyenként viharossá fokozódik, iránya északi, északnyugati marad.
Délutánra 11-19 fok közé melegszik a levegő, a leghűvösebb a Nyírség környékén a keleti határszélen lehet.

Fotó: Námer Anikó- Metkép-> A ti csoportotok

A hét második felében csütörtöktől egyre inkább anticiklonális hatások dominálnak, ezért érdemi csapadék már nem várható.
Csütörtök még az északias áramlás jegyében telik, élénk, olykor erős északi, északnyugati szél mellett több órára kisüt a nap, esni nem fog. A hajnal még csípős lesz, az fagyzugos régiókban nem kizárt jelentéktelen légköri fagy, illetve talaj menti fagy, viszont napközben általában 20-22 fok köré melegszik a levegő, hűvösebb északkeleten lehet kicsivel.

Péntektől délnyugatira, délire fordul fokozatosan a légáramlás iránya és határozott melegedés kezdődik, olyannyira, hogy a hétvégén sokfelé 25 fok köré, majd a felé emelkedhet a délutáni órák hőmérséklete. Az Alföldön valószínűleg eléri vasárnap a 30 fokot is, vagyis ízelítőt kaphatunk a kánikulából. Kiadós csapadék a hétvégén sem várható, a több órás napsütést gomoly – és fátyolfelhők zavarhatják csupán, de ezekből inkább csak vasárnap lehetnek elvétve kisebb zápor, zivatargócok. Az éjszakák jelentősen megenyhülnek, a nagyobb városokban nem süllyed 10-15 fok alá a hőmérséklet, hidegebb csak az arra érzékeny területeken fordulhat elő.
Tartós hőhullám ebből még nem ígérkezik, mivel a jövő hét elején markáns hidegfront érkezése körvonalazódik, melynek pontos kimenetéről friss cikkeinkben és prognózisainkban olvashatnak.

Fotó: Fedor Béla- Metkép-> A ti csoportotok

Rövid és hosszú távú előrejelzéseink itt és itt érhetők el.


Összefoglalót készítette: Pap Áron -meteorológus-