Égi háború, avagy a légtömegek csatája

Hőhullám, hidegfront, nem lesz unalmas a hövetkező néhány nap!

A hétvégén megérkeznek az első nyári napok, egy erőteljes, szubtrópusi melegadvekció hatására kisebb “hőhullám” alakul ki, a déli, délkeleti részeken megközelíti, és több helyen el is érheti majd a 30 fokot a hőmérséklet.
Az intenzív melegedést egy szubtrópusi eredetű légtömegnek köszönhetjük, mely erősen benyomul Európa déli része fölé.
Vigyázó tekintetünket azonban tartsuk Skandinávia térségén, ahol egy örvénylő teknő alakul ki, míg az óceán felől egy anticiklon érkezik, és ezek közös áramlási rendszerében sarkvidéki eredetű levegő zúdul ránk!

Az érkező hidegfront a GFS modell előrejelzése szerint
A GFS előrejelző modell 850hPa magasságra (~1500 méter) számított hőtérképe, 05.13-a reggel 8 órára Forrás: wxcharts.com


Az érkező ciklonális rendszer előoldalán intenzív, délies áramlás alakul ki, amely erőteljes melegedést fog eredményezni, csúcspontja a hidegfront érkeztével egyidőben várható, ekorra az Alföld déli részén 27-30 fok között várható a hőmérséklet, míg nyugaton csupán 18-22 fok várható.

Az ECMWF modell 05.11. délután 17:00-ra számított hőmérsékleti értéke. Forrás: met.hu

Az érkező front elsősorban a Dunántúlon erős széllel, és viharos lökésekkel járhat, de máshol is intenzív lesz a légmozgás. A hidegbetörést sajnos nem, vagy csak minimális mennyiségű csapadék kísérheti, a rendkívül száraz légprofil miatt. Amennyiben nem változik ez a helyzet, a hidegfront csupán ront az aszályhelyzeten, hiszen a szél tovább szárítja a már így is vízhiányos területeket, ismét porviharokat okozva.

Maximális várható széllökés az ECMWF modell alapján. Forrás: met.hu

Friss hosszú, és rövidtávú előrejelzéseinkből tájékozódhat a következő napok várható időjárásáról!