Májusi fagy: holnap reggel többfelé fagyhat- napi minimumrekord is megdőlhet.

Homokkomárom, 2016. október 8. Deres cserje egy legelõn, Homokkomárom közelében 2016. október 8-án, napfelkeltekor. A térségben ezen a napon fagyott elõször, hajnalban mínusz 4 fokot mértek. MTI Fotó: Varga György

Április után májusban is fagyhat!

Átvonult felettünk a hidegfront, azonban az elmúlt éjszaka folyamán a hideg levegő nem tudott “ teret hódítani ” a szél miatt. Azonban ma napnyugta után a szél jelentősen legyengül, illetve felhő se fogja zavarni az éjszakai időjárást. Éppen ezért az úgynevezett kisugárzásnak köszönhetően,( mely szélcsendben illetve derült időben érezteti hatását legjobban ) igen gyorsan csökkenhet a hőmérséklet. Ezért a reggeli órákra ország nagy területén fagypont körüli minimumhőmérsékletre kell számítani, a völgyekben ennél hidegebb is lehet, reális esély van az eddigi napi minimum-rekord megdöntésére ( 1909, -2,8fok)

Reggelre a nyugalomba jutó légtömeg jelentősen lehűl, a magasban, 850hPa magasságon (~1500 méter) fagypont közelébe jut.
Reggelre a nyugalomba jutó légtömeg jelentősen lehűl, a magasban, 850hPa magasságon (~1500 méter) fagypont közelébe jut.
Forrás: met.hu

Hétfőn érkezik egy hidegfront, de előtte még a magasba szöknek a hőmérsékleti értékek! Cikkünk a témában itt található!