Hétfőn az Alföldön 30 fok körüli hőség, majd hidegfront-> újabb hajnali fagyveszély!

Ismét hidegfront vet véget a szép időnek!

A Kárpát-medence időjárását jelenleg a Nyugat-Európa felett található magas nyomású zóna és az északra, északkeletre örvénylő teknő közös áramlási rendszere határozza meg. Ennek az anticiklonnak a keleti peremén északnyugati, északi légpályán az ilyenkor szokásosnál kezdetben még hűvösebb levegő sodródik, erős északnyugati szél kíséretében. 
Várhatóan péntektől ez a gerinc kelet felé helyeződik, és egyre inkább az Ibériai-félsziget partjainál örvénylő magassági teknő előoldalára kerülünk.
A kelet felé hátráló magas nyomás nyugati felén szubtrópusi eredetű légtömegek érik el Európa belsejét a Földközi-tenger nyugati medencéje felett képződő mediterrán ciklon és a Skandinávia területén található alacsony nyomású rendszer összekapcsolódásával képződő hullámzó frontálzóna meleg áramlásában, délnyugati irányból.
Észak felől a Skandináv rendszer hátoldalán sarkvidéki, míg az összekapcsolódó frontrendszer előoldalán szubtrópusi eredetű léghullámok terjeszkednek. A két légtömeg határán e frontálzóna húzódik majd, ami elválasztatja egymástól a két eltérő hőmérsékletű levegőt.
A jelenlegi számítások szerint hétfőn este felé, valamikor keddre virradóan érkezhet meg a hidegfronti szakasza, ami mögött átmenetileg jelentősen visszaesik a hőmérséklet és viharossá fokozódik a légáramlás.

Az 1500 méteres magasságra vonatkozó hőmérsékleti előrejelzésen látható, hogy miként cserélődnek ki a légtömegek felettünk:

Forrás: wxcharts.com

Részletes előrejelzés:

Pénteken
egy gyenge melegfronthoz kapcsolódó, jellemzően magas szintű felhőmező húzódik felénk és szűri a napsütést, illetve délutáni gomolyfelhők is megjelenhetnek. Számottevő csapadék ebből kizárt. A délire forduló légmozgás gyenge, mérsékelt marad. Délutánra 19-25 fok közé kúszik a hőmérő higanyszála.

A hétvégén gyengül az éjszakai lehűlés, erőteljes melegadvekció kezdődik. Elkezd élénkülni a déli szél.
Szombaton újabb, kissé vastagabb felhőzet halad át felettünk nyugatról-kelet felé keresztezve az országot, okozva elszórtan kisebb esőt, záport. A legmelegebb órákban 20-26 fok közé emelkednek a csúcsértékek.
Vasárnap azonban kevesebb felhő zavarhatja a napsütést és tovább erősödik a nappali felmelegedés. Az enyhe hajnalt követően délutánra 24-30 fok közé valószínűek a maximumok. Főleg Észak-Magyarországon lehet itt-ott egy-egy zápor, zivatargóc.

Ez is érdekelhet!  Csütörtökön már több lesz a napsütés, de még elvétve lehet záporeső
Fotó: Körte Éva- MetKép-> A ti csoportotok

A jövő hét elején hétfőn egy közeledő markáns hidegfront előterében megerősödik a déli, délnyugati szél. Ezen a napon tetőzik a meleg, az ország déli, délkeleti vidékein  -kiemelten az Alföldön- 30-32 fokos hőség, kánikula is előfordulhat. Általában 26-30 fok közötti értékeket mérhetünk, azonban a közeledő hidegfront miatt az északnyugati, nyugati peremterületeken már nem zárható ki, hogy visszafogottabb lesz a felmelegedés mértéke a vasárnapihoz képest.
A front útját keddre virradóan záporok kísérhetik szórványosan és feltámadó, megerősödő, olykor viharossá fokozódó északnyugatira forduló légmozgás.
Kedden kelet felé halad a front, mögötte hideg, szárazabb levegő zúdul a medencébe, ezért a jövő hét közepén ismét hajnali fagyveszélyre célszerű készülni az arra érzékeny vidékeken.
Napközben a keddi napon lesznek tájak ahol a hétfőihez képest 15-17 fokkal lesz hűvösebb.
Kedden napközben csupán 9-19 fok közötti maximumokat mutathatnak a hőmérők, keleten lehet a melegebb.

A jövő hét közepe táján újabb erőteljes felmelegedés következhet, melynek részleteiről friss cikkeinkben fogunk beszámolni.

Fotó: Sütő Máté-Sütő’s Photography

Folyamatos frissülő előrejelzéseinket itt és itt találhatják.


Összefoglalót készítette: Pap Áron -meteorológus-