Délkeletre visszatér a hőség, a fülledtség-> újra 30 fok közelében

Kezdődő melegadvekció: szerdától délkeleten fülledt, északon hűvösebb, elszórtan záporos

Európa szerte változatos az idő.  Skandinávia térségében nagy kiterjedésű teknő örvénylik, melynek hátoldalán sarkvidéki eredetű levegő zúdult déli irányba. Ennek egy mérsékelt hulláma minket is elért, ezért az elmúlt napok nyárias időjárását egy csapásra felszámolta az a markáns hidegfront, mely az említett alacsony nyomású rendszerhez kapcsolódik.
Észak-Európa országaiban a hidegfront mentén sokfelé fordult elő számottevő csapadék, ennek egy része még hózáporok, havas eső záporok formájában nyilvánult meg.
Nálunk ehhez képest lényegesen kevesebb csapadékot hozott, jellemzően záporokat produkált a fronthoz kapcsolódó csapadékzóna.
Dél-, Délkelet-Európában ezzel szemben forró, szubtrópusi eredetű levegő halmozódott fel. Ezeken a területeken nyárias, fülledt légköri helyzet uralkodik, Törökország nyugati felén a hőmérséklet csúcsértéke elérheti a 33-35 fokot is.
Országunk a sarki hideg és a szubtrópusi eredetű meleg levegő határán helyezkedik el, melyet egy hullámzó frontálzóna választ el egymástól.
Így mind a hidegebb, mind a melegebb légtömegek bejutnak a medencébe, ezért kettősség alakul ki határainkon belül egy északi-déli megosztottsággal kifejezve.

Az 500 hPa-os főizobárszinten látható, hogy a tőlünk nyugatra lévő magassági teknő előoldalán meleg, az észak-európai rendszer hátoldalán hideg, sarkvidéki levegő sodródik.  Nálunk nyugatiasabb légpálya érvényesül, ennek délnyugati és északnyugati komponenseivel egyaránt.

wetterzentrale.de adatai alapján

A közel 1500 méteres magasságra (850 hPa-os nyomási szint) előrejelzett hőmérsékletek pedig jól tükrözik a nagy különbségeket észak és déli között, meglehetősen éles az átmenet.

Részletes előrejelzés:
Éjszaka átmenetileg csökken, majd hajnaltájt, reggel ismét erősebben növekedni kezd a felhőzet nyugat felől, ám esőre nem kell számítani sehol. 
Mivel hideg levegő érkezett felénk, ezért a szél mérséklődésével egyetemben ismét viszonylag mélyre süllyednek a legalacsonyabb hőmérsékleti értékek. Jellemzően +2, +8 fok között szóródnak, de az északkeleti völgyekben, a fagyzugos vidékeken talaj menti fagy, itt-ott légköri fagy esélye is adott. (0, -2 fok körül) (Minimális az esélye, de nem zárható ki, hogy adott ponton, például Zabaron megdőljön az 1978-ban május 13-ra vonatkozó -2.6 fokos hideg rekord.)

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!
Fotó: Ruzsinszki Péter- Metkép-> A ti csoportotok

Szerdán tovább halad kelet, északkelet felé az éjjel érkező mérsékelt vastagságú felhősáv, melyből itt-ott kisebb eső, zápor is kialakulhat. Északabbra lesz a kevesebb, délen a több napsütés. A hőmérséklet ennek függvényében észak-déli megosztottsággal 16-28 fok között szóródik, tehát nagy lesz a hőmérsékleti kontraszt. A keleti, később egyre a inkább déli, délkeleti szél fog lengedezni.

Csütörtökön sem változik ez az alapfelállás, viszont északon is emelkedik a hőmérséklet, valószínűleg a határhoz közel eső területeken érződik majd legkevésbé a légkörben zajló markáns melegedés.
Kezdetben délnyugati, majd egyre inkább északnyugati irányú légáramlás támad, sokfelé élénk, néhol erősebb lökésekkel. A több-kevesebb napsütést magas- illetve középmagas szintű felhőzet zavarja, de gomolyfelhők is képződnek majd. Ezekből délután, kora este várható elszórtan zápor,  az Alföldön zivatar.
A legmelegebb órákban az ország túlnyomó részén 23-30 fok között tetőznek a csúcsértékek, de északon a határhoz közel eső részeken várhatóan hűvösebb is lehet ennél. (Erre a napra az átlagosnál nagyobb a hőmérséklet előrejelzési bizonytalansága az észak-déli átmenet tekintetében)
Az Alföld délkeleti részein valószínű, hogy ismét hőségnapot jegyezhetünk fel.

Fotó: Sütő Máté- Sütő’s Photography

Pénteken és a hétvégén lényegesen nem változik az időjárásunk. Marad eleinte az észak-déli kontraszt.
Pénteken a csütörtökön este érkező csapadéksáv fokozatosan tovább áll és megszűnnek a záporok, foltokban a képződött zivatargócok és felszakadozik dél felől a felhőzet, kisüt a nap.
Ezen a napon a maximumok 16-29 fok között a legvalószínűbbek.
Szombaton és vasárnap inkább fátyol és délutáni gomolyfelhők jelenhetnek meg, elvétve lehet futó zápor, de nem lesz meghatározó a kialakulásuk.
Mivel egy nyugatról benyúló anticiklon peremére kerülünk ezért a napsütés, és a száraz idő kerül fölénybe. A légmozgás mérsékelt északnyugatiasnak mutatkozik, frissebb alacsonyabb nedvességtartalmú léghullámok keverednek felénk általa.
Éjszakai fagyveszély esélye kizárható szerdát követően, és hétvégén zömmel 18-25 fok közötti, közel az évszakos átlagnak megfelelő értékeket mérhetünk a legmelegebb délutáni órákban.

Ez is érdekelhet!  Ma is marad a hűvös idő, záporokkal
Fotó: Sütő Máté-

Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket itt és itt találhatják.


Összefoglalót készítette: Pap Áron -meteorológus-