Hidegrekordot hozhat a péntek és szombat reggel-> Fagyveszély!

Újabb fagyveszély, hidegrekord!

Európa időjárása változatos képet mutat.  Északra, északkeletre magassági teknő örvénylik, melyhez kapcsolódóan hűvös, hideg, csapadékos idő párosul. Az eső mellett Skandináviában még havas eső, havazás is előfordul, késő téliesen hideg időt eredményezve.
Nyugat-Európa felé az Atlanti-óceán irányából anticiklon nyúlik be, mely Közép-Európán át több ezer kilométer hosszan Közép-Ázsiáig terjeszkedik.
Délkelet,- Dél-Európában forró, szaharai eredetű levegő halmozódott fel, ezért a térségben melegrekordok dőltek és nem egy helyen 40 fok felé emelkedett délutánra a hőmérő higanyszála.
Ezeken a területeken számottevő csapadékot csak a magassági gerinc peremén képződő záporok, zivatarok jelentettek, összességében tikkasztó kánikula az uralkodó, de már nem sokáig.
Tőlünk délnyugatra a Földközi-tenger medencéje felett egy hideg légörvény található, melyhez egy sekély ciklon is kapcsolódik. Az északról mélyülő teknővel összekapcsolódva kelet felé mozog tovább, és mind Görögországban, mind Törökországban drasztikus lehűlést idéz elő.
Hozzánk a rendszer északi ágán örvénylő ciklon hátoldalán érkezik majd a hideg, sarkvidéki eredetű levegő mérsékelt hulláma, a délről közeledő hidegörvény és az északra hullámzó frontrendszer összeolvadását követően.
Azonban, ez pont elég lesz arra, hogy péntekre, szombatra a magasban beáramló hideg levegő és a mögötte mérséklődő szél együttes hatásaként a fagyzugos, kimondottak északkeleti területeken ismét megnövelje a fagyveszélyt.
Mivel a péntekre és szombatra vonatkozó minimumrekordok nem túl alacsonyak, ezért esély nyílik ezek megdöntésére újból.


Az 500 hPa-os nyomási szinten láthatjuk a légnyomási képződmények aktuális elhelyezkedését

http://www.meteociel.hu adatai alapján

A 850 hPa-os szintekre előrejelzett izotermák pedig a várható hőmérsékletek alakulását mutatják péntekre virradóan

Részletes prognózis:

Éjjel
dél felől a hideg légörvény következtében Dél-, Délnyugat-Magyarországon többfelé alakul ki eső, zápor, egy-egy zivatar. Számottevő mennyiségű csapadék is hullhat ezeken a tájakon, lokálisan 5 mm-t is meghaladó mennyiséggel.
Reggel már hidegfront ér el minket észak felől, ezért egyre élénkebb, erősebb északi, északkeleti szél támad. A minimumok 10-17 fok között alakulnak, enyhe lesz az éjszaka és a hajnal.


Szerdán hidegfront határozza meg a légköri helyzetet. Zömmel erősen felhős lesz az ég és továbbra is nagyobb eséllyel a déli, délnyugati országrészben fordulhat elő gyenge eső, záporeső. Északon, északnyugaton ellenben nagyobb területen is felszakadozik a felhőzet és hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Élénk, olykor erős lökésekkel kísért északi, északkeleti szél fúj. Erős széllökés kiemelten a Dunántúlon és az Alföldön valószínű. A hőmérséklet csúcsértéke a borúsabb déli tájakon alig emelkedik 15 fok közelébe, míg a naposabb megyékben 18-24 fok között szóródik.

Fotó: Góbi István- MetKép-> A ti csoportotok

Csütörtöktől szombat délutánig általában száraz, változóan felhős, több-kevesebb napsütéssel jellemezhető időjárás várható. A kezdetben élénk, helyenként erős északi szél csak lassan mérséklődik. Az éjszakai periódusokban péntekre és szombatra virradóan az északkeleti régiók fagyzugos tájain 0 fok alatti legalacsonyabb értékekre célszerű számítani. (itt-ott -2, -3 fokos légköri fagy esélye is adott lehet)

Napközben az évszakos átlag körül vagy kissé az alatt szóródhatnak a maximumok, ez jellemzően 20 fok körüli tetőzést jelent.

Szombaton délután újabb hidegfront érkezése körvonalazódik, mely vasárnap délutánra vonul át felettünk. Ebből a frontból sokfelé mutatkozik esély záporokra és északnyugatira fordul, újfent megerősödik, időnként viharossá fokozódik a légáramlás.
A front előtt szombaton még több órára kisüthet a nap, és kellemes 20-25 fok közötti melegre számíthatunk, a légmozgás mérsékelt, déliesnek ígérkezik.
Vasárnap viszont a front mögött lehűlés érkezik, és az északi szél, a felhős égbolt ronthatja a hőérzetet.  Lesznek tájak ahol a 15 fokot sem éri el a maximum.
Vasárnaptól a több felhő miatt a fagyveszély megszűnik a hajnali óráktól.

A következő hét elején lényegi változás nem történik, az igazi országos kánikulai meleg még várat magára. A száraz idő folytatódik, a jelentős, országos esőzést hozó ciklonok pályái elkerülik a medencét. A hőmérsékletek ugyan emelkednek fokozatosan, éjszakai fagyoktól már nagy valószínűséggel nem kell tartani. A légmozgás változó irányú, gyakran északnyugatias lesz.

Fotó: Györkő Zsombor- MetKép-> A ti csoportotok

Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket itt és itt találják.




Összefoglalót készítette: Pap Áron -meteorológus-