Szombat estétől: szél, felhőszakadás, akár hevesebb viharok!

Szombat este hozhat országos csapadékot egy hidegfront, mely után a hét elején is marad csapadékos időjárás!

A szombat esti/ vasárnap hajnali hidegfront:

Összefoglalva: Szombat késő délután, kora este érkezhet északnyugat felől egy hidegfront mely végighalad vasárnap reggelre az országon. Többfelé okoz záport, zivatart, sajnos viharos szelet is.

Részletesebben: A nagy szárazságon, aszályon országos szinten egy szombaton este érkező hidegfront segíthet. Mely országosan okoz jelentős mennyiségű csapadékot: főleg az ország északnyugati részén várható a legtöbb csapadék, ott 15-20mm sem kizárt nagy területen.

Zivatarok: Több helyen várható zivatar. Jelenleg a modellek többsége egy Squall line-nal számol mely várhatóan a Tisza vonala környékén futhat ki (gyengül, szétesik). A legerősebb zivatarokra északnyugaton van kilátás, itt akár hevesebb zivatarok is kialakulhatnak: 90km/h feletti széllökés, jégeső, illetve nagy mennyiségű csapadék rövid idő alatt. Mivel az áthelyeződés nagyon gyors lesz, ezért 20mm több csapadékra még hevesebb zivataroknál sem kell nagyon számítani! Keleten, Délkeleten inkább záporra, esőre van kilátás egy-egy beágyazott zivatarral maximum.

Szél: A hidegfront következtében a szél északnyugati irányra változik és főleg a Dunántúlon várható viharos 60-90km/-s széllökés. Máshol “csupán 40-60km/-s szélre kell számítani. Valamint zivatarok környezetében ennél erősebb lökések sem kizártak!

Csapadék: Főleg a Dunántúl északi részén várható nagyobb területileg 15-20mm csapadék, másutt átlagosan 5-10mm csapadékra van kilátás, délkeleten ez 2-5mm körül várható. Mivel zivatarokról van szó, ezért egy-egy térségben ennél több eső is eshet!

Ez utáni időszak: Az ezt követő napokban a délelőtti gyors gomolyfelhő növekedés után délutánonként az ország bármely területén várható zápor, zivatar, néhol hevesebb zivatarok is várhatóak!

Figyelmeztető előrejelzésünk! Érvényes vasárnap reggelig.

Olvassátok el friss rövid, és hosszútávú előrejelzéseinket, illetve gyertek a fórumunkba beszélgetni!

A cikket készítette: Miklós Krisztián és Ilu Tamás

Ez is érdekelhet!  Csütörtökön már több lesz a napsütés, de még elvétve lehet záporeső

Borítókép: Kovács Ferenc, MetKép -> a Ti csoportotok!