Éles váltás, a jövő hét közepe után 30 fok is várható

30 fok, fülledtség, ez váltja a hűvös hét elejét

A Kárpát-medence időjárását a következő 24-36 órában egy kelet-, északkelet-európai ciklon felénk kanyarodó kiterjedt felhőrendszere fogja alakítani.
Nyugat-,- Északnyugat-Európa területén még mindig anticiklon helyezkedik el, melynek peremén a két légörvény közös áramlási rendszerében egy északi, északkeleti légpályán az évszakhoz mérten kifejezetten hűvös, sarkvidéki eredetű léghullámok áramlanak Európa belseje felé.
A légköri alaphelyzetben Pünkösd után kezdődik változás, mikortól az anticiklon északnyugat-észak-európai zónája meggyengül és utat enged a ciklontevékenységnek.
A jövő hét közepén Nyugat-Európa felett teknő mélyül ki, és ennek előoldalán nálunk délnyugatira forduló és megerősödik a légáram. Ezzel szubtrópusi eredetű léghullámok sodródnak felénk, nyáriasra fordul a légköri helyzet.
Azt azonban fontos kiemelni, hogy az érkező melegadvekció egy hidegfront előterében valósul meg, melynek áthelyeződését követően valószínűleg ismét visszaesik majd a hőmérséklet, felfrissül az idő.


Az 1500 méteres magasságra előrejelzett hőmérsékleteken is jól látható, hogy miként hódít majd teret a meleg levegő felettünk:

http://www.wxcharts.com

Részletes előrejelzés:

Éjjel
kezdetben kevés felhőre számíthatunk, összeroskadnak a nappali gomolyfelhők, eltűnnek a délutáni, esti záporok, zivatargócok. Az éjszaka második felében a már az elején említett északkelet-európai ciklon zárt és összefüggő felhőzete húzódik a medence felé, ezért észak, északkelet felől beborul az ég és fokozatosan elered az eső, záporeső.  Az északnyugati, nyugati szél megélénkül, helyenként meg is erősödik. Hajnalra 6-12 fok közé süllyednek a hőmérsékleti értékek.


Pünkösdvasárnap napközben erősen felhős, borongós égbolt mellett nagy területen várható mérsékelt eső, zápor. Az északnyugati, nyugati szelet élénk, gyakran erős, főleg északon időnként viharos lökések kísérik. Kellemetlen idővel búcsúzik a 2020-as meteorológiai tavasz, hiszen a maximumok csupán 11-18 fok között szóródnak a legmelegebb órákban és az erős szél sokat ronthat a hőérzetünkön.

Fotó: Sütő Máté: Sütő’s Photography

Pünkösdhétfőn, a 2020-as nyár első napján már némileg javul a helyzet, szakadozik, csökken a zárt felhőzet és nappali gomolyfelhők képződnek. Általában záporokra van kilátás ezekből a felhőkből, nagyobb eséllyel egy észak-déli összeáramlási zónában, ami a középső országrész felett valószínűsíthető. A nappali felmelegedés kissé erősödik, 16-22 fok közé kúszik a hőmérő higanyszála.
Az északira, északkeleti forduló légmozgás megélénkül, időnként megerősödik, de helyenként egy-egy viharos széllökés is előfordulhat.


Kedden, szerdán egy közelünkben örvénylő hidegcsepp következtében  a délutáni gomolyfelhőkből fordulhat elő záporeső, zivatar. Az északias szél napközben és a zivatarfelhők környezetében még gyakrabban feltámad, ám a hőmérséklet napi menete már emelkedő tendenciát mutat.
Kedden 18-24, szerdán már zömmel 20-25 fok között tetőzik. A csapadékosabb térben és időben lehet értelemszerűen hűvösebb a csapadék hűtőhatása miatt.

Csütörtökön tovább fokozódik a hőmérséklet-emelkedés. A több-kevesebb napsütést ugyan délutánra megnövekvő gomolyfelhőzet zavarhatja, melyekből lehet itt-ott zápor, zivatargóc. A csúcsértékek egyre nagyobb területen érik el, vagy lépik át a 25 fokot, ami már igazi nyári napnak számít a meteorológiában. Megélénkül a délnyugatira forduló szél.

Pénteken további meleg, szubtrópusi eredetű léghullámok nyomulnak országunk felé, emiatt több helyen is megközelítheti a délutáni órákban a hőmérő higanyszála a 29-30 fokot.  Többnyire magas szintű felhőzet jelenik meg, illetve délutáni gomolyfelhők képződnek, és megnő az esélye záporok, zivatarok kialakulásának.
Megerősödik a délnyugati szél.

A hétvégén egy hidegfront érkezése körvonalazódik, záporokkal, zivatarokkal, melynek előterében még az ország délkeleti felében kánikulai meleg várható, ám ennek pontos részleteiről friss cikkeinkben fogunk beszámolni.

Ez is érdekelhet!  Napos, gomolyfelhős idő, elvétve egy-egy záporesővel
Fotó: Pap Áron

Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket itt és itt találhatják.


Összefoglalót készítette: Pap Áron- meteorológus-