Hol várható ma zivatar? – Fülledt idő, heves zivatarok, felhőszakadás!

Szakmaian összefoglalva: Mai nap folyamán és a következő napokban úgynevezett bárikus mocsárhelyzet várható, ezért ennek köszönhetően főleg a konvergencia vonalakon ( összeáramlási vonal) alakulhat ki zápor, zivatar. Mivel jelentősebb Cape érték várható a mai nap folyamán: 800-1700J/kg, de néhol ennél több ( hasznosítható energia, minél több ez az érték az esély a heves zivatarok kialakulására) is várható. Nedvességgel se lesznek gondok, így minden feltétel adott a zivatarok, hevesebb zivatarok kialakulásához.

Merre várhatóak zivatarok: Nos ez bárikus mocsár idején kilóméterre pontosan nem lehet megmondani, azonban nagyjából Tatabánya-Pécs vonaltól keletre bárhol fordulhat elő többfelé zivatar, heves zivatar. A viharsarokban a magasban lévő kiszáradás miatt kisebb az esélye zivataroknak. A leghevesebb zivatarokra a Duna-Tisza közén számíthatunk, ahol a konvergens vonal is rásegít a kialakulásukhoz. Ez a vonal folyamatosan araszol kelet felé.

Milyen erősségű zivatarok, mik lehetnek a kisérőjelenségek? Az előbb említett konvergens vonalon várhatóak a leghevesebb zivatarok, itt akár vonalba is rendeződhetnek. A cellák lassú áthelyeződése, illetve a magas nedvességtartalom miatt az elsődleges veszélyforrás a felhőszakadás lehet, nem egy helyen várható 30mm-t meghaladó csapadékösszeg, néhol akár 50mm-nél több is eshet. A zivatarok környezetében szélerősödés várható ( 40-70km/h-s lökés) illetve jégeső is előfordulhat a hevesebb cellákban.

Borítókép illusztráció!

Részletesebben itt olvashat a mai napról: