Vasárnap: 30 fok, fülledtség, heves zivatarok, felhőszakadás!

Vasárnap fülledtség, 30 fok, heves zivatarok!

Jelenleg hazánk időjárását, középpontjával az Északi-tenger közelében örvénylő nagy kiterjedésű ciklon és annak peremhulláma alakítja. E ciklonrendszerhez  hullámzó frontálzóna kapcsolódik, melynek előoldalán meleg, nedves léghullámok áramlanak a medencébe dél felől.  A teknővég peremén egy magassági hidegörvény fűződött le tőlünk délre, délkeletre, mely vasárnap megközelíti térségünket,  ezért jelentősen labilizálódik a légköri egyensúlyi állapot. E légörvény számottevő áthelyeződése nem várható, mivel reduktív, azaz a hőkiegyenlítődés fázisában járó ciklonról van szó, gyengül, a továbbiakban inkább már csak a benne örvénylő légtömeg tehetetlensége mozgatja majd.Azonban az általa gerjesztett spirálkarok (konvergens avagy összeáramlási zónák) a magasban a környezeténél hidegebb, (az 500 hPa-os főizobárszinten kimutatható alacsony geopotenciál) instabil rétegződést előidéző magassági ciklon és az itt tevékenykedő talajon is kimutathaó sekély ciklonális mező együttes hatásaként, megnő az esélye heves záporok, zivatargócok kialakulásának.
Már  az éjszakai órákban is számítani kell rájuk összeáramlási zónák mentén, melyre legnagyobb esély előbb a Dunántúlon lesz észak-déli tengelyt lefedve, ami fokozatosan kelet felé helyeződhet a nap folyamán és képződnek újabb és újabb konvektív cellák.
Napközben tehát kezdetben több-kevesebb időre kisüt a nap, ezért ennek és a közelünkben örvénylő hideg légörvénynek a közös eredményeként számottevő energia, labilitás halmozódik fel a légkörben (CAPE ~ 500-1600 j/kg országos átlagban) Emellett egyéb konvektív eseményeket támogató paraméterek (Lifted index, Thompson index stb.) részben ( a fő modelloutputok ECMWF, GFS számításaiban megbúvó differenciát számításba véve) kedvező értékeket vesznek fel, vagyis fenn áll a hevesebb zivatargócok kialakulási lehetősége.  Bár a szélnyírás nem ad kiugró értékeket, a magasban nem esünk a jet-stream útjába, ezért leginkább mono- és multicellás konvekcióval kell számolni, szupercellák kialakulási lehetőségei elhanyagolhatók a számukra elégtelen szélnyírási viszonyok tekintetében. Azonban nem zárható ki nem mezociklonális tubák megjelenése. Nem mezociklonális tornádók kialakulása a határréteg örvényességi profilja és az azt támogató mérsékelt szinoptikus kényszerfeltételek értelmében azonban nem valószínű, ám kizárni nem lehet.A zivatarok idején a kifutószél sebessége emellett természetesen elérheti a 70-80 km/h-t. A kihullható csapadék (víz) mennyisége is magas értékekkel korrelál a felénk sodródó nedves légtömegeket szállító szalag és az adott viszonylag kedvező táptalajt biztosító  indexek kapcsán, ezért vasárnap a legfőbb veszélyforrást az adott ponton hirtelen, és akár az egymást követő örvényességi karok, összeáramlási zónák mentén képződő cellákból, ismétlődően lezúduló nagy mennyiség csapadék jelentheti. Emellett kisebb körzetekben jégverés kialakulásával is célszerű számolni, melyek átmérője elérheti a 2-3 cm-t. 
A felhőszakadások a magasabban fekvő régiókban okozhatnak villámárvizeket, torrens áradások kialakulási kockázata elég nagy. Egy-egy heves zápor, zivatargócban 15-30 mm-t meghaladó csapadék zúdulhat le rövid idő alatt, továbbá a helyben veszteglő, stacionáriusabb helyi konvergens régiók pontjain kiugró, 30-50 mm-t meghaladó csapadékösszeg is előfordulhat a nap folyamán.  A csapadékeloszlás tekintetében ki kell emelni, hogy nagy lesz a különbség kis távolságokon belül, azaz lesznek olyan pontok, ahol teljesen szárazon marad a terület.
Részletes operatív előrejelzés vasárnapra:
Vasárnapra virradóan, majd napközben mind nagyobb területen erőteljes gomolyfelhő-képződés várható a hosszabb-rövidebb napsütéses periódusok mellett/között, és egyre több helyen, eleinte  az ország középső és a Dunántúl keleti térségében, beleértve északon, alakulnak ki  heves záporok, helyenként jégesővel, felhőszakadásokkal kísért zivatargócok. Délután, kora este keletebbre is számolhatunk megjelenésükkel.Ahogyan fentebb is említve lett zivatarok idején valószínű átmenetileg viharos szélroham, de ezektől függetlenül nem lesz különösebben erős a légmozgás, általában mérsékelt, kissé élénk lehet, iránya déliesnek mutatkozik.  A hőmérséklet csúcsértéke a napsütéses és a csapadékosabb tájaktól jelentősen eltérhet, de a napos órákban 22-30 fok közötti értékeket mutathatnak a hőmérők. A reggel már évszaknak megfelelően enyhe lesz, zömmel 10-18 fok közötti minimumokra van kilátás.
Megj: Folyamatosan nézzük a legfrissebb modellfutásokat, ha változás történne, egyből értesítjük kedves olvasóinkat!

30 fok, és zivatarok!
Figyelmeztető térképünk vasárnapra!

A cikket készítette: Pap Áron meteorológus és Miklós Krisztián

Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket itt és itt találhatják.

Borítókép illusztráció (https://www.grunge.com/)