Strandidő a Balatonon! Meddig marad?!

Strandidő a Balatonon! Meddig marad?!

Kissé megkésve, de betoppant a nyár hazánkba, így a Balaton térségébe is érkezőben van a strandidő.

Ahogy az alábbi, nagyjából 1500m-en előrejelzett hőmérsékleti ábra is mutatja, hétvégére az egész Kárpát-medencét meleg levegő tölti ki.

Részletesebben:

Csütörtökön még a Balatonon változóan felhős idő valószínű, gyenge eső, zápor előfordulhat. A mai nap még nem a strandolók oldalán áll, hiszen a felhős idő, noha a szél mérsékelt lesz, nem segít a melegedésnek. 24-26 fokos maximum hőmérsékletek várhatóak, ám a folytatás oda is meghozza a meleget.

Csütörtök délután csapadékintenzitás, ECMWF

Az éjszakák fokozatosan enyhülnek, így péntek hajnalra is már csak 17-19fokig csökken a levegő, de várhatóan nem lesz nyugodt a délelőtti időszak, hiszen északnyugat felől egy záporos, zivataros rendszer érheti el tavunkat, mely a délelőtt első felében felhőszakadást, viharos szelet és kisebb szemű jeget hozhat.

péntek hajnal csapadékintenzitás, ECMWF

Napközben átmenetileg szünetelnek a zivatarok, legfeljebb futó jelleggel várhatóak záporok, kis eséllyel zivatar, a nap is több órára kisüt majd, kellemes strandidőt biztosít, 28-32 fokos délutáni csúcsértékekkel. A délután során megélénkül, időnként megerősödik a délies légmozgás, ami a vitorlázók és szörfösök számára hasznos lehet.

Széllökés erőssége péntek délután, OMSZ, ECMWF


Késő délután, este újabb zivatarrendszer érkezése valószínűsíthető, ezúttal északkeleti irányból, habár még kétséges, hogy eléri-e a Balatont. Amennyiben eljut odáig, nyomában felhőszakadás, viharos szél és jégeső várható.

péntek este csapadékintenzitás, ECMWF

Az éjszaka már nyugodtabb lesz, mérsékelt légmozgással, 18-20 fokos minimum hőmérsékletekkel.
Szombaton a pénteki időjárásnál valamivel barátságosabb várható, a délies szél továbbra is élénk lesz. Több órás napsütésre készülhetünk, így ismét a maximumok 30 fok köré, főként a déli oldalon 30-34 fokig emelkedhet.
Ugyanakkor a délutáni gomolyfelhőképződés a zavartalan napsütés mumusa lesz és elszórt jelleggel zivatarok kipattanása várható. Ezek, noha valószínűleg nem fednek le nagy területet, lokálisan heves eseményeket produkálhatnak, felhőszakadás (20-35mm), viharos szél (65-85km/h) és nagyobb méretű jég (2-3cm) formájában. Átmenetileg jelentősen visszahűthetik az időt.

Széllökés erőssége szombat délután, OMSZ, ECMWF
szombat délután csapadékintenzitás, ECMWF (Ugyan nem jelez a modell, de a paraméterek elégségesek)

Vasárnap a szombatihoz hasonló időjárás valószínű, mind reggel, mind napközben. Eleinte napos, gyengén felhős, majd újra gomolyfelhők habosodhatnak az égbolton. A szél még déli irányból lesz élénk.
Délutánra elszórtan záporok, zivatarok alakulhatnak ki, a szombatihoz hasonló kísérőjelenségekkel.
A maximumok 29-32 fok körül várhatóak.

vasárnap délelőtt széllökés erőssége, OMSZ, ECMWF
Vasárnap délután csapadékintenzitás, ECMWF (Bár a modell nem jelez, a feltételek elégségesek)

A rövid nyárias fordulatnak egy hétfőn hajnalban érkező hidegfront vethet véget ideiglenesen, melynek nyomán zivatarok, akár zivatarrendszer is érkezhet a hajnali, reggeli órákra, az északnyugati szél feltámad, megerősödik és a hőmérséklet csúcsértékei is 30 fok alá esnek vissza. Hétfőn inkább a vitorlázók és szörfösök számára lehet kedvező idő, hiszen napközben a front mögött stabilabb lesz a légkör, zápor, zivatar már csak kis valószínűséggel várható, ellenben az északnyugati szél élénk, erős lesz. A maximumok 23-26 fok közé esnek majd.

csapadékintenzitás hétfő reggel, ECMWF

Jól látszik az 1500m-en előrejelzett hőmérsékleti ábrán is a vasárnap és kedd közötti hőmérsékleti átalakulás:

vasárnap este 1500m hőmérséklet
kedd reggel 1500m hőmérséklet

A folytatásban, bár még nagyobb bizonytalansággal terhelt, visszatérhet a meleg, ám változékonyabb, frontokkal tarkított idő lesz, ami a hőmérsékleteket illetően is kissé hullámvasútra emlékeztető formát ölthet.

Országos részletes elemzésünk a hétvégéig:

Az étkező változásról részletesebben:

Térképek:

9https://www.wxcharts.com/?panel=default&model=gfs,gfs,gfs,gfs&region=europe&chart=850temp,accprecip,2mtemp,2mtemp&run=00&step=306&plottype=10⪫=47.958&lon=19.658&skewtstep=0

OMSZ:

https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/

Borító: Ildikó Kupai