A hét közepe után visszatér a kánikula, szikrázó napsütéssel

Kedden felfrissülés, utána melegedés, csütörtöktől kánikula- folytatódó nyaralóidő

Időjárásunkat az Azori-szigetek feletti középponttal elhelyezkedő magas nyomású zóna peremterülete határozza meg. Ettől északra, északnyugatra, Skandinávia felett magassági teknő és a hozzá kapcsolódó ciklonrendszer örvénylik. A ciklon frontrendszerének a hidegfrontja holnap este éri el hazánkat, keddre meghozva a felfrissülést és a több-kevesebb csapadékot.
Az anticiklon azonban nem sokáig tartja fent a légörvénnyel generált közös, északnyugati áramlási mezőt, hiszen a hét közepe után lefűződik és ez a magja Kelet-Európa felé centralizálódik.
Az óceán felett azonban a hét közepén egy újabb ciklon jelenik meg, ez elérve a Brit-szigeteket egy teknő kimélyülést eredményez a térségben, míg felettünk az akkor már kelet-európai anticiklon és a magasabb szinteken detektálható gerinc hátoldalán délnyugatira vált az áramlás.
Ezzel újabb hullámban afrikai eredetű légtömegek sodródnak a magasban, fokozódik a felmelegedés, csütörtöktől visszatér egyre többfelé a hőség.


Ez nyomon követhető az 1500 méteres magasságra előre jelzett hőmérsékleteken, vagyis az izotermikus mezőn

Forrás: http://www.wxcharts.com

Részletes előrejelzés:

Éjjel
derült, csillagfényes égbolt melletti nyugodt idő várható. A légmozgás mérsékelt marad. A minimumok 15-20 fok között szóródnak., enyhébb a vízpartokon, hűvösebb a völgyekben fordulhat elő.

Hétfőn még a hidegfront előtt tetőzik a hőség, általában 30-34 fok közötti maximumokra van kilátás. Strandidőre készülhetünk, a sok napsütést viszont már kövérebb, fejlettebb gomolyfelhők zavarhatják több helyen. Nagyobb eséllyel a középső és északkeleti, északi megyékben lehet egy-egy zápor, zivatargóc, de napközben ez még nem lesz kimondottan meghatározó, inkább csak kis körzeteket érintően alakulhatnak ki.
Este, illetve az éjszakai órákban lódul meg a front délkelet felé, és egyre többfelé várható általában záporos csapadék, melyek között a Dunától keletre zivatar, intenzívebb zivatar is kialakulhat, amit jégeső, felhőszakadás, viharos erejű kifutószél kísérhet.
Éjjel zivataroktól függetlenül is megerősödik az északnyugati szél, átmenetileg pedig viharos (60-90 km/h) lökések kísérhetik.

Ez is érdekelhet!  Csütörtökön már több lesz a napsütés, de még elvétve lehet záporeső
Fotó: Szabó Benedek- MetKép-> A ti csoportotok

Keddre a hidegfront kelet, délkelet felé halad, mögötte a nyugatról benyúló anticiklon peremén szárazabb, de hűvösebb, frissebb légtömeget szállít az erős lökésekkel kísért északnyugati, északi szél.  Eleinte még több helyen lehet kisebb eső, zápor, északkeleten zivatar, majd szakadozik, csökken a felhőzet.
A legmelegebb órákban 20-26 fok közötti maximumokat mutathatnak a hőmérők, de a tartósabban felhős, borús tájakon 20 fok alatt maradhat.


Szerdától anticiklonális hatások révén több órás napsütésre, csütörtöktől jelentősen erősödő nappali felmelegedésre, eleinte részleges, majd nagy területet lefedő kánikulára, 30-32 fok körüli hőmérsékletekre számíthatunk.  
Szerdától-szombatig jelentősebb csapadék nem ígérkezik, lokális zápor esélye szerdán észak-magyarországi dominanciával nem zárható ki.
Az éjszakák a hét közepén frissek, kellemesen hűvösnek mutatkoznak, 10-17 fok közötti minimumokkal, de a völgyekben és az arra érzékeny szélvédett tájakon 10 fok alatti értékek is lehetnek.


Pénteken és a hétvégén egyébként gyengül az éjszakai lehűlés mértéke, a nagyobb városokban, a vízpartokon ismét nem süllyed lényegesen 20 fok alá ahogy melegebb léghullámok érkeznek.
Szombaton aztán újabb hidegfront közelíti meg országhatárainkat északnyugat felől, mely vasárnapra meghozza a felfrissülést, megszüntetve a kánikulát.

Ezt követően mérsékeltebben meleg napok a legvalószínűbbek, fokozatos melegedéssel, jelentős kilengésektől eltekintve, legalább július 20-áig.

Fotó: Fábián Bernadett- MetKép-> A ti csoportotok


Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket itt és itt érhetik el.



Összefoglalót készítette: Pap Áron -meteorológus-