Hétvégéig: Heves zivatarok, jelentős lehűlés, néhol akár 100mm esővel, majd újra kánikula!

Hétvégéig: Heves zivatarok, jelentős lehűlés, néhol akár 100mm esővel, majd újra kánikula!

Az előttünk álló héten az időjárás változékonysága országszerte megmutatkozhat, hiszen eleinte zivataros, majd egyre inkább száraz, meleg idő valószínű.

Hazánk időjárását nagyjából a hét közepéig egy a mediterrán térségben kimélyülő, és egy hidegfronttal megtámogatott ciklon által keltett zivataros idő jellemezheti.

Heves zivatarok, és rengeteg csapadék várható!
A GFS modell csapadékelőrejelzési térképén jól megfigyelhető az olasz térségben kimélyülő ciklon (L) és a minket érintő heves csapadékrendszer.

Majd a hét további részében anticiklon alakítja időjárásunkat, mely fokozatosan újabb nagy adag meleg levegővel önti el Közép-Európát és így a Kárpát-medencét is.

A GFS modell 850hPa-os, kb 1500m-en előrejelzett hőmérsékleti térképén a hét második felében már jól látszik a beáramló meleg.

Hétfőn eleinte a Dunántúl nyugati részein és északnyugaton, majd este egy nem túl heves zivatarlánc kapcsán a Dunántúl jelentős részén kialakulhatnak zivatarok, ekkor még heves zivataroknak kicsi lesz az esélye. Ezeket kisebb szemű jég, felhőszakadás és erős szél kísérheti, ugyanakkor az éjszakai zivatarrendszer, esetleges zivatarlánc a fotósok számára villámshow-val kecsegtet.

Heves zivatarok, és rengeteg csapadék várható!
Hétfő este a GFS modell szerint, az éjszakai zivatarokat a GFS konvektív paraméterei és több egyéb modell alapján valószínűsíthetjük.

Ami a hőmérsékleteket illeti, az ország jelentős részén kánikula lesz, 30fok körüli maximumokkal, csupán nyugaton a csapadékos részeken lehet ennél hűvösebb.

Kedden már nagyobb falatot kaphatunk a heves eseményekből ugyanis a hajnali órákban még tevékenykedő, majd fokozatosan megszűnő zivatarokat követően délután heves zivatarok is kialakulhatnak.
Bár a kora délutánig elszórt jelleggel előforduló zivatarokat kisebb valószínűséggel kísérheti heves kísérőjelenség, említésre érdemesek.
Majd valamikor a délután második felében érhet el minket, illetve fokozatosan fejlődhet ki az a zivatarrendszer, ami többfelé okozhat károkat is.
A délnyugati, déli határon (kb. Nagykanizsa-Szeged vonal), majd fokozatosan észak, északkelet felé haladva heves zivatarok alakulhatnak ki, melyek rendszert alkothatnak. Talán a jelenlegi számítások alapján a Pécs-Miskolc vonal széles környezetében várhatóak a leghevesebbek.
A viszonylag magas MUCAPE (emelt konvencióhoz szükséges energia), magas CAPE (a környezet hasznosítható talaj alapú energiája), eleinte nem túl magas nedvesség, erős, tartós összeáramlás (konvergencia) illetve a magas (17-23m/s) szélnyírás kedvez a szupercellák kialakulásának is, így ennek a kockázata sem elhanyagolható.
A zivatarok fő kísérője a viharos szél (80-90km/h, esetleg ezt meghaladó), felhőszakadás (>50mm) illetve főként eleinte, amíg a nedvesség alacsonyabb értékeken mozog a nagyobb méretű jég (2-4cm). Az idő előrehaladtával utóbbira kevesebb az esély.

Heves zivatarok, és rengeteg csapadék várható!
GFS csapadékelőrejelzés délután 3órakor
Heves zivatarok, és rengeteg csapadék várható!
GFS csapadékelőrejelzés este 6órakor

Valamikor a késő esti, éjszakái órákban már az északi országrészt is érintenék a zivatarok, miközben a nagyjából Békéscsaba-Győr vonalig folyamatosan újabb záporok, zivatarok, akár heves zivatarok kialakulása várható.

Heves zivatarok, és rengeteg csapadék várható!
GFS csapadékelőrejelzés, este 9órakor

A délutáni maximumok az ország jelentős részén magasak lesznek, az ország délkeleti részein még néhol a 33 fokot is meghaladhatja a csúcs.

Szerdán záporok, zivatarok az ország szinte bármely pontján előfordulhatnak, északon elszórtan, délen többfelé, melyeket leginkább felhőszakadás és erős szél kísérhet, illetve kis szemű jég.

GFS csapadékelőrejelzés, reggel 9óra
GFS csapadékelőrejelzés, délután 3órakor
GFS csapadékelőrejelzés, este 6órakor

A hőmérsékleti értékek országszerte enyhébbek lesznek az előző napokban mérteknél, ám a Tiszántúlon így is megközelítheti a 30fokot a délutáni csúcs.

A héten lehulló csapadék nagyja e 3 napra koncentrálódhat. A nyugati határon, illetve a fent említett Pécs-Miskolc vonalon nagy területen közelíthet a 100mm-hez a csapadékmennyiség, ugyanakkor lokálisan nem kizárt ezt meghaladó összeg sem.
(Bizonyos modellek, pl. ECMWF valamivel nyugatabbi ciklonpályával számol, így az alapján a Dunántúlon, kiemelten a nyugati területein és a Bakonyban hullana a legtöbb csapadék. Még nagy bizonytalansággal terhelt a helyzet.)

Heves zivatarok, és rengeteg csapadék várható!
GFS által előrejelzett össz csapadékmennyiség csütörtökig
Az OMSZ ECMWF modell által előrejelzett 4napos csapadékmennyiség

A hét további részében egy anticiklon alakítja időjárásunkat, melynek déli áramlása egyre melegebb levegőt szállít fölénk a magasban, és ennek köszönhetően visszatér az igazi strandidő, sok napsütéssel, kevés fátyol és gomolyfelhővel. Az éjszakák enyhék lesznek, a nappalok melegek. Péntektől ismét országszerte 30 fok felett alakulhatnak a maximumok, néhol akár 33-35fokos meleggel. Szombaton és vasárnap már elszórtan előfordulhat zápor, esetleg egy-egy zivatar, de heves zivatarok már nem várhatóak.

Csütörtök délutáni maximumok
Péntek délutáni maximumok
Szombat délutáni maximumok
Vasárnap délutáni maximumok

Megj.: az előrejelzés meglehetősen nagy bizonytalansággal terhelt, hiszen a ciklon pályája változhat, és ez nagyban befolyásolja a csapadék alakulását.

Részletes videós előrejelzésünk a hétre:

https://youtu.be/FsCO_6TK7m0

Térképes figyelmeztető előrejelzésünk:

Részletesen a lehűlésről:

Térképes rövidtávú előrejelzésünk:

https://www.metkep.hu/rovidtavu-idojaras-elorejelzes/

Térképek:

Www.met.hu—>

https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/modellek/ECMWF/

WXCHARTS—>

https://www.wxcharts.com/?panel=default&model=gfs,gfs,gfs,gfs&region=slovakia&chart=overview,overview,2mtemp,accprecip&run=00&step=033&plottype=10&lat=47.095&lon=21.500&skewtstep=0