Szerdáig: zivatarok, zivatarrendszer(ek) felhőszakadással, jégesővel, néhol >50mm esővel, viharos széllel!

Szerdáig: zivatarok, zivatarrendszer(ek) felhőszakadással, jégesővel, néhol >50mm esővel, viharos széllel!

Az előttünk álló néhány nap időjárását egy hidegcsepp határozza meg, mely a magasban hidegebb és egyben jóval nedvesebb levegőt szállít hazánk fölé, kedvezve a zivatarok kialakulásának.

Hétfőn hatására nyugat, északnyugat felől fokozatosan magasabb nedvességtartalmú és labilisabb légtömegek áramlanak fölénk, miközben délkeleten egyelőre még a szárazabb levegő veszi át a szerepet. Ennek megfelelően a reggeli zivatarok lecsengése után nyugat, északnyugat felől délutántól már előfordulhatnak záporok, zivatarok és valamikor az esti órákban egy zivatarrendszer érkezése valószínűsíthető. Mivel főként nyugaton és a Dunántúl északi felén kellően magas lesz a felhalmozott energia, itt a legnagyobb a valószínűsége heves zivataroknak, melyeket leginkább felhőszakadás (40-50mm) kísérhet, de kisebb méretű jég (<2cm) és viharos erejű szél (60-90km/h) sem zárható ki.
A rendszer fokozatosan kelet felé terjed, ám várhatóan veszít erejéből, így leginkább a Dunántúlon, középső tájakon és északon okozhat komolyabb viharokat, máshol kisebb ennek az esélye.
Északon jelentős csapadék hullhat!

Fokozatosan megközelít minket a hidegcsepp nyugat felől
Hétfő délutántól zivatarok, zivatarrendszer
estére keletebbre vonul

Az éjszaka sem lesz csendes, hiszen dél felől újabb zivatarok, esetleg zivatarrendszer érkezése várható, melyek délnyugatról északkelet felé haladnak és nagyjából a fenti zivatarrendszer által érintett területekig tarthatnak ki, majd fokozatosan elgyengülnek.

Hajnalban újabb rendszer érkezhet
Fokozatosan kelet felé vonul

Kedden várható a legtöbb zivatar, és amint látszik az alábbi nagyjából 1500m-es magasságban előrejelzett hőmérsékleti térképen, a magassági hidegörvény középpontja tőlünk délre, délkeletre helyezkedik majd el. Ekkor, bár ez még bizonytalan, délelőtt szórványosan, majd délutántól többféle várható zivatar. Meg van az esélye egy újabb zivatarrendszernek, mely délnyugatról északkelet felé haladna és nagyjából a Nagykanizsa-Debrecen vonalon okozna nagy területen záporos, zivataros csapadékot.
Kellő energia fényében ismét lehetnek heves zivatarok, ugyanakkor a magas kihullható nedvesség leginkább a felhőszakadásnak kedvez, így néhol akár 40-50 vagy 50mm-t meghaladó eső is hullhat. A viharos szél és kisebb méretű jég kockázata alacsonyabb lesz, de nem zárható ki.

Tőlünk délre helyezkedik el középpontja
Napközben újra zivataros idő lesz
Fokozatosan kelet felé haladnak

Éjjel fokozatosan megszűnnek a zivatarok, inkább csak a keleti, északkeleti megyékben lehet rájuk számítani.

Szerdán tőlünk keletre, északkeletre helyezkedik majd középpontjával a hidegcsepp, ám így is a Dunától keletre eső területék fölött labilis, magas nedvességtartalmú levegő lesz, így -éteken a részeken eső, zápor, esetleg délután zivatar is kialakulhat és főként a Tiszántúlon jelentős mennyiségű csapadék hullhat.

Kelet, északkelet felé helyezkedik el a középpontja


Szerdán is lehetnek záporok, zivatarok

Összességében az elkövetkezendő 3 napban sokfelé kell számítani zivatarokra, melyek fő kísérője a felhőszakadás lehet, és szerdáig magy területen hullhat jelentős mennyiségű csapadék, lokálisan akár egy havi csapadék sem kizárt.

Szerda éjfélig várt csapadék

Megj.: az alábbi térképek csupán egy modell általi helyzetképek, az előrejelzés több modell és paraméter alapján készült, a térképek csupán illusztrációként funkcionálnak.

Térképek:

https://www.wxcharts.com/?panel=default&model=ecmwf,ecmwf,ecmwf,ecmwf&region=slovakia&chart=overview,overview,2mtemp,accprecip&run=00&step=060&plottype=10&lat=46.581&lon=21.988&skewtstep=0