Hosszúhétvégén kánikula 30-33fok, majd zivatarokkal hidegfront hoz jelentős lehűlést!

Hosszúhétvégén kánikula 30-33fok, majd zivatarokkal hidegfront hoz jelentős lehűlést!

Az előttünk álló hosszúhétvége, és a jövőhét időjárása meglehetősen különböző lesz, hiszen hazánkat lassan elhagyja az a hidegcsepp, ami az elmúlt napokban csapadékos időjárást, heves zivatarokat okozott, és helyette egy magas légnyomású -gerinc épül ki.
Tőlünk nyugatra az (Észak-)Atlanti-óceánon ma, illetve a hosszúhétvége első felében egy Kyle névre keresztelt viharciklon okoz hurrikán erősségű szelet és jelentős csapadékot.

Kyle okozta csapadék igen jelentős

A ciklon előoldalán eleinte fokozatosan meleg levegő szállítódik fölénk a magasban. A melegedés tetőfoka szombaton lehet, vasárnap már kettősség lesz hazánkban.
A megosztást szintén a már fent említett ciklonnak köszönhetjük, hiszen egy hozzá kapcsolódó, általa generált hidegfront szánt végig Európa jelentős részén. Németország, Franciaország és Csehország heves zivatarokra, erős szélre és lehűlésre készülhet. Nálunk ugyan szelídebb lesz, de hatását így is érezni fogjuk.

Az alábbi animáción jól látszanak az 1500m-es magasságban előrejelzett hőmérsékleti változások az elkövetkezendő 10 napban:

Csütörtökön már elhagyja térségünket a nedves levegőért felelős légörvény, és legfeljebb néhol alakulhat ki futó zápor. A nappali felmelegedés erősödik, ám még mindig kellemes időben lesz részünk, 24-27 fokos maximumokkal.

melegszik a levegő

Pénteken, ahogy a magasban fokozatosan benyomul a meleg, száraz levegő, a nappali csúcson is erezhető lesz. A napos időben, legfeljebb néhol, minimális eséllyel alakulhat ki zápor, hőzivatar. A délutáni maximumok már az ország jelentős részén 25-28 fok között alakulnak, ennél melegebb délen lehet, ott a 30 fokot is elérhetjük, hűvösebb pedig északon, északkeleten.

igazi strandidő lesz

Szombaton tetőzhet a rövid hőhullám, ekkor az ország nagy részén napos, száraz idő valószínű, és 30fok körüli meleg. Az Alföldön, főként délen 32-34fok sem kizárt.
Késő délutántól, estétől a nyugati határ mentén már egy-egy zápor, zivatar kialakulhat, illetve besodródhat Ausztriából.

Az ország jelentős részén strandidő lesz
Szombat éjfélkor már a határon toporoghat a front

Vasárnap már kettősség lehet nyugat és délkelet között. Az érkező hidegfront a nyugati tájakra már valamivel magasabb nedvességtartalmú levegőt szállíthat délelőtt, így ott felhősebb idő valószínű és elszórtan kialakulhatnak záporok, zivatarok. Ezeken a részeken 24-26fok körüli hőmérsékleteket mérhetünk.
Délebbre a hidegfront előtt még naposabb idő lesz, így 30fok köré emelkedik a nappali csúcs.
A hidegfront érkezése még bizonytalan, van eltérés a modellekben, de egy lehetséges forgatókönyv szerint napközben fokozatosan végig vonulna hazánkon. Eleinte a Dunántúlon, majd országszerte okozva záporokat, zivatarokat, habár a jelenlegi állás szerint heves zivatarrendszernek minimális az esélye, inkább elszórt jelleggel lehetnek csapadékgócok.

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!
Kettősség várható hazánkban
Vasárnap délben várható csapadék
Vasárnap este várható csapadék
Vasárnap éjfélkor várható csapadék

A hidegfront mögött változó nedvességtartalmú, hűvösebb levegő áramlana fölénk, melynek köszönhetően hétfőn 22-25fokos maximumok, és főként a Tiszántúlon záporok, zivatarok lehetnek.

Jelentősen lehűl a levegő
Hétfő délelőtt továbbra is lehetnek záporok, zivatarok.

A folytatás még meglehetősen bizonytalan, ám egyelőre kissé változékonyabb, a jövőhét közepéig melegedő, majd egy újabb hidegfrontnak köszönhetően hűvösebb idő rajzolódik ki, és talán egyelőre nem tér vissza az országos kánikula. Ugyanakkor ilyen távlatban a modellek meglehetősen pontatlanok, érdemes a friss előrejelzéseket folyamatosan követni!

Bár még távoli, jövőhét végén akár markáns hidegfront érkezhet, jelentős lehűléssel.

Térképek: WXCHARTS