Ma hidegfront érkezik, visszaesik a hőmérséklet, de a hétvégén ismét 30°C -ig is kúszhat a 🌡️ higanyszála ❗❗

Ma délután, hidegfront érkezik térségünkbe, melynek eredményeként átmenetileg visszaesik a hőmérséklet. Azonban a hétvégén visszatér a napos és egyre melegedő időjárás.

Részletek:

Európai helyzetkép:

Egy hullámzó frontrendszer szeli ketté kontinensünket, mögötte már kora őszies időjárás, előtte viszont még a tegnapi napon Afrikai eredetű meleg, forró légtömeg volt a jellemző. A frontok mentén erősen felhős vagy borult az ég, többfelé alakul ki eső, zápor, zivatar, néhol heves zivatar. Az említett rendszer két magasnyomású képződmény közé ékelődött be, így Európa nyugati és keleti tájain csendes, nyugodt idő uralkodik. Hétfő estig Magyarországot és a Kárpát-medencét is eléri a szóban forgó frontzóna, így megnövekszik a felhőzet, és délnyugat felől egyre több helyen alakul ki csapadék, illetve mérséklődik a hőség.

Hazai prognózis kedd estig bezárólag:

Ma késő délelőttől nyugat, délnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, ezzel párhuzamosan pedig egyre több helyen valószínű eső, zápor, néhol zivatar, de keleten még több órára kisüt a nap, de itt is egyre inkább szűrt napsütés várható.
Este, éjszaka többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, de kezdetben a Tiszántúlon, hajnalban a középső országrészben kevesebb lehet a felhő. Eleinte főként a Dunántúlon, Duna-Tisza közén, majd egyre inkább keleten is többfelé várható kiadós eső, zápor, zivatar.

Délután várhatóan DNY-felől egy intenzívebb csapadékzóna érkezik mely következtében, a nyugaton élők beágyazott zivatarok kialakiulására készülhetnek, ennek a zónának előterében viszont a késő délutáni, kora esti órákban heves zivatarokból álló rendszer léphet be az országba dél, délnyugat felől, amely az éjféli órákig kelet, északkelet felé haladva már megközelítheti a Tisza vonalát. Kedden a csapadékrendszer egyre inkább északkelet felé fog mozogni, a nap első felében főként keleten várható még belőle intenzív zivatar. Kedd délutántól egyre inkább csökken a csapadékhajlam.

Heves zivatart:

  • 60-80 km/h-t meghaladó széllökések, de egy-egy helyen 90km/h- közeli széllökés.
  • Nagyobb méretű jég (2-3 cm-t meghaladó jégdarabok.)
  • Hirtelen lokálisan lezúduló nagyobb mennyiségű csapadék is kísérheti.

Holnap kezdetben inkább az ország középső részein majd másutt is egyre inkább felszakadozik, késő délutántól pedig határozottan csökken a felhőzet, egyre több helyen süt ki a nap. Az ország nagy részén szórványosan, keleten reggel, délelőtt még többfelé alakul ki eső, zápor zivatar, majd délutántól a csapadék kiterjedési és területi aránya is egyre kisebb lesz. Az északi, északnyugati szél több helyen erős, éjszaka és holnap a Dunántúl tágabb környezetében viharos közeli lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden a Dunántúlon 18 és 23 keletebbre 23 és 28 fok között alakul.

Zivatarok robbannak ki a hidegfront mentén.
Forrás: WXCHARTS.com
Zivatarok robbannak ki a hidegfront mentén.
Forrás: WXCHARTS.com
Zivatarok robbannak ki a hidegfront mentén.
Forrás: WXCHARTS.com

Orvosmeteorológiai szempontból:

Északnyugat felől markáns hidegfront érkezik, térségünkbe amely keleten hétfőn még csak mérsékeltebben fejti ki hatását. Erősödnek a görcsös panaszok, fejfájás, migrén, vérnyomás-ingadozás többeknél előfordulhat.

2020.09.02. Szerda:

A nappali gomolyfelhő-képződés mellett, az ország egész területén hosszabb-rövidebb napsütötte időszakok és területek váltakoznak, emellett fátyolfelhők is lesznek az égen. Északon helyenként záporeső előfordulhat. A nyugatias szél időnként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8, 16 a legmagasabb nappali hőmérséklet 20, 26 fok között alakul.

2020.09.03.- 2020.09.06. csütörtöktől- vasárnapig:

Egyre szárazabb légtömegek, érik el csütörtöktől hazánk térségét, újra emelkedő tendenciát mutat majd a hőmérséklet, a hajnalok eleinte hűvösek lesznek.

Péntektől az áramlás iránya délire, délnyugatira fordul, és újra erősödik a nappali felmelegedés mértéke ennek köszönhetően szombaton és vasárnap már újra 26 és 31 fok közötti csúcsértékek várhatóak.

A hidegfront után lassú visszarendeződés, hétvégén akár 30 fokos maximum hőmérséklet.
Forrás: met.hu

Megj.: A jövő hét elején egy-két fokot tovább erősödhet a nappali felmelegedés mértéke, így a legmelegebb tájakon újból lehet 32 sőt akár 33°C is❗❗

A hidegfront után lassú visszarendeződés, hétvégén akár 30 fokos maximum hőmérséklet.
Forrás: met.hu
A hidegfront után lassú visszarendeződés, hétvégén akár 30 fokos maximum hőmérséklet.
Forrás: WXCHARTS.com

Az összefoglalót készítette: Bakota Zsolt

Borítókép: Tálos Lilla