Szombatra újra meleg várható

Részleges kánikulát és strandidőt hoz a nyárutó

Azok, akik figyelemmel követték cikkeinket és előrejelzéseinket, értesültek róla, hogy a hétvégén ha csak részben is, de visszatér a kánikula. Egy tőlünk keletre húzódó anticiklon, valamint egy atlanti ciklon közös áramlási rendszerében az ilyenkor megszokottól több fokkal melegebb, nyarat idéző hőmérsékletek várhatóak.

A felettünk húzódó, kb 1500 méteren várható hőmérsékletek alakulása. Forrás: wxcharts.com

Mire is számíthatunk szombaton?

A nap első felében gyenge fátyolfelhők megszűrhetik a nap fényét. Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok, valamint Pest és Heves megyékben reggel pára és ködfoltok képződhetnek, hajnalban 11-18 fok közötti hőmérsékletek lehetnek.

Délutánra továbbra is a napsütésé lesz a főszerep, átmeneti fátyolfelhőkkel. A hőmérsékletek magasra emelkednek. A legmelegebb órákban az Észeki- középhegység magasabb hegyeiben, valamint az északkeleti határszélen lehet a leghűvösebb. Ezeken a helyeken 25 fok körül alakulnak a maximumok.

Várható szombati maximumok

Az ország középső, elég tekintélyes részén a modellek erősen szórnak, de átlagosan 27-29, egyes modellek 30 fok körüli maximumokat adnak a legmelegebb órákban, a strandolni vágyók és a meleget kedvelők nagy örömére.

Akik tényleg a vízpartok közelségében szeretnék élvezni a napsütést és a meleget, azok számára a nagyobb álló és folyóvizeink még elfogadható hőmérsékletűek, de bátorság kell belemerülni 🙂
A Tisza 20-23 fok között, a Duna 19-22 fok között változik, a Balaton hőmérséklete 20-21 fok körül szóródik, a Velencei-tó és Fertő- tó vize átlagosan 19 fokos.

Hőmérsékletek alakulása és csapadékvalószínűség a GFS fáklya modellen.

Érdemes kihasználni a strandiőt és a meleget. A vasárnapi időjárásról hamarosan cikkel jelentkezünk, melyben már a kettősség lesz a főszereplő és a fentebb látott kép alapján lassan, de kicsit csapadékosabbra fordulhat az időjárásunk, több felhővel és hőmérsékletek visszaesésével. Az idő előrehaladtával viszont egyre nő a szóródás a modellekben és azok futásában, így biztosat kijelenteni egyelőre a jövő hét végére nem lehet.

Készítette: Erdős László