Vasárnap kettősség lesz az időjárásunkban

Újra front közeleg lehűléssel, záporokkal, zivatarokkal

Azok akik az előző cikkemet elolvasták, abban kifejtettem, hogy a hétvége első napja több helyen igazi strandiőt tartogathat.

Nézzük mire számíthatunk a hétvége második napján:

A reggeli órákban a nyugati határszélen már megnövekedhet az esélye kisebb esők, záporok, vagy akár zivatarok kialakulásának. Jelenlegi modellfutások szerint még számottevő csapadék nélkül. A hőmérsékletek hajnalban kifejezetten nyárias értékeket mutatnak 15 és 22 fok között várhatóak a reggeli minimumok.

Forrás: https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/modellek/AROME/

Napközben a csapadéksávok alig mozdulnak kelet felé, az Alpokalja és a Kisalföld tágabb térségében beragadnak. Ezeken a vidékeken a napi maximumok csak rövid ideig érhetik el a 25 fokot, a délután második részére 23 fok, vagy az alatt várhatóak. Az északi, északnyugati szél lesz már itt jellemző, az ország más tájaival ellentétben, ahol továbbra is déli, vagy keleti légmozgás várható. Az egész országban, széliránytól független maximum mérsékelt lökések kísérhetik a gyenge szelet.

Ezzel szemben a déli országrészben szinte szikrázó napsütésre 30 fokos kánikulára, vagy akár azt meghaladó hőmérsékletekre van kilátás. Kakukktojás a Dunántúl középső része, ahol várhatóan estére nőnek meg a gomolyfelhők és számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására. Addig változóan felhős idővel, 25-28 fok közötti értékekkel számolhatunk.

Északkeleten, valamint az északi országrészben a felhősebb, naposabb időszakok szintén váltakoznak, csapadékra csak nagyon kevés esély van. A hőmérsékletek 24-27 fok között szóródnak.

Forrás:https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/modellek/AROME/

A csapadékzóna lassan araszolni látszik az éjszaka folyamán kelet felé, de országos esőre nincs kilátás. Viszont a zivatarok esélye az augusztus végi nyárzáró hidegfronthoz képest lényegesen kisebb, azok ereje pedig lényegesen szelídebb lesz.

Készítette: Erdős László