Hatalmas erdőtüzek, és kiterjedt havazás – Rosszul indul az ősz az USA-ban!

Rászakadt a hideg levegő az USA-ra, és ezt most vehetjük szó szerint!

Durva hidegbetörés miatt havazik az USA középső vidékén, de már Új-Mexikó államban is! A fagyos napokért egy gigantikus méretű hidegbetörés a felelős, mely csak napok múlva számolódik fel. Egy napja még 32-33 fok volt a környéken, most pedig havat lapátolnak az emberek, nem is akármennyit, 10 centi feletti mennyiség hullott, a közlekedésben is fennakadást okoz.

Mivel nagy az USA területe, ilyen hírek hallatán hajlamosak vagyunk legyinteni, hogy bizony vannak ott jócskán északra fekvő államok, nálunk sem meglepó, ha Skandináviában havazik. Nos, az a helyzet, hogy ha ez Európában következik be, egészen az afrikai partokig érnek a hideg határa, és Olaszország legdélebbi területein is havat lehetne lapátolni. Habár a két kontinens éghajlata nem feleltethető meg egymással, az elmondható, hogy nincsenek felkészülve a hirtelen jött télre, és hatalmas károkat okoz a mezőgazdaságnak. A legbőtermőbb, mezőgazdaságilag legjelentősebb területek az USA középső részén helyezkednek el, ahol jelenleg nappal is fagypont közelében alakul a hőmérséklet.

Miközben óriási erdőtüzek tombolnak Coloradóban, a hidegfront által okozott viharos szélmég veszélyesebbé teszi az oltást, illetve segíti a tüzek terjedését. Az alábbi videóban megmutatják, mi történt az elmúlt órákban:

Hogy milyen hatással lehet ez Eurtópa, és hazánk időjárására, egy későbbi cikkünkben kielemezzük!

Borítókép: Syracuse.com