Hatalmas területet terít be az USA bozóttüzeinek füstje!

Hatalmas területet terít be az a füst, ami az USA nyugati államaiban pusztító bozóttüzekből ered.

Mint arról többször is írtunk, Észak-Amerkában jelentős méretű bozóttüzek alakultak ki. Sajnos jelenleg megfékezhetetlennek tűnnek a lángok, annál is inkább, mivel csapadék nem, de szél bizony éri a térséget. A hosszú ideje fentálló aszály, és a szél rendkívül veszélyessé teszi a tüzeket. A közeli nagyvárosokban nappal is vörös az ég, illetve a füst miatt egészségtelen a levegő. Eddig több százezer embernek kellett elhagynia otthonát, és halálos áldozata is van a tűznek, a rossz légminőség pedig további, nehezebben a tűzhöz köthető elhalálozásokat okozhat.

A katasztrófa elsődleges oka tehát az aszály, ami több szakértő szerint is a klímaváltozás számlájára írható. Ahogyan a borítóképen is látható, a füst hatalmas területeken terjedt el, de most elemezzük ki a képet, ezúttal a tűzfészkeket is feltüntetve.

Bozóttüzekből származó füst a műholdas képen
Az USA nyugati területein tomboló bozóttüzek füstje beteríti a légkört.
Forrás: NASA/FIRMS

Azt láthatjuk, hogy nem csak a bevezetőben is emlegetett tüzek égnek, de szerte a világban, még rengeteg helyen érzékel a műholdas rendszer tüzeket. Érdemes tudni, hogy már viszonylag kis méretű tűzesetet is érzékel a műhold, és látható is, hogy a többi tűzfészek közelében nem, vagy kis mennyiségben észlelhető füst, míg Észak-Amerikából óriási füstmennyiség árad szét. Ezt a szürke, homogénebb, kissé vonalas szerkezetű, főként kelet-nyugat irányú struktúrák mutatják.
/A kép alsó felének északnyugat-délkelet irányú, világosszürke vonalait hagyjuk figyelmen kívül, azok a nap visszatükröződései a vízfelszínről./

Hazánkba is megérkezett az első “adag” füst, a napokban pedig még több alakalommal érkezhet hozzánk Észak-Amerika felől. Ez a füst nagy magasságban keveredett a légkörbe, így nálunk légminőség romlást nem fog okozni, azonban a naplementék, és napkelték látványosabbak lehetnek.

Csaypadéknak nyoma sincs a GFS előrejelzésén, így nehéz lesz a lángok elleni küzdelem.
Forrás: WXCHARTS.COM/GFS Videó: MetKép

Amennyiben tetszett a videó, kérlek íratkozzatok fel csatornánkra!

Borítókép: NASA/FIRMS

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!