Légszennyezés: Minden határon túl…

A légszennyezés valóban minden határon túlmegy, és túlmutat. Sajnos ez egy globális probléma, globális szintű kezelésre vár.
Minden ötödik ember a légszennyezés hatásainak következményébe hal bele a világon, és Európában is!

Egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az országok arra, hogy csökkentsék a légszennyezést, főként a fejlett világban jellemző ez a tendencia, de már Afrika egy része is kezd ráébredni: rossz úton jár.
Most, hogy egymást érik a természeti csapások, árvizek, tűzvészek, hurrikánok pusztítanak, és egyre nő a globálisan elszenvedett anyagi, és emberi veszteség, mind többen mutatnak rá arra, hogy csökkenteni kell az üvegház hatású gázok, közkedvelt nevén az üvegházgázok kibocsátását.
A baj azonban nem csak a CO2, és a nitrogén-oxidok kibocsátásával van, de növeli a Föld átlaghőmérsékletét a korom is, hiszen eljutva a sarkokra, sötétíti a felszínt, és ezáltal csökkenti a visszavert sugárzást, épp a legsérülékenyebb területeken.

Az alábbi térképen a NO2 kibocsátás látható, valamint az, hogy a kibocsátás helyétől mennyire szét tud terülni:

A nitrogén-dioxid, a légszennyezés egyik legjobb mutatója
A NO2 kibocsátás, és szétterülése a bolygónkon.
Forrás: Windy.com Méréseket végezte: Copernicus.

A fenti térkép igen sokat elárul, ha alaposan megnézzük:
Láthatjuk, a jelenleg az USA nyugati partjánál tomboló erdőtüzek okozta szennyezést, de Kína, és Japán légszennyezése is jól kivehető, ahogyan a nagyobb iparosodott városok is megjelennek a térképen. Azt is láthatjuk, hogy Európa viszonylag kevésbé szennyezett, az északi területein magas a koncentráció csupán.
Még egy érdekesség: a gyakran járt tengeri utak is élesen kirajzolódnak ezen a térképen, jelezve, az áruszállítás bizony rendkívül környezetszennyező!
Alaszka parjainál pedig a Ross-sziget egyik vulkánja “böffentett” egyet, azóta csökkent az aktivitása, és már el is tűnt a térképről a szennyezést jelző folt, a nitrogén-dioxid szétterült a környéken.

A következő térképen a PM2,5 koncentráció látható, az értékek magukért beszélnek:

A kis méretű szilárd részecskék (jelesül a PM2,5) kibocsátása az általánosan elfogadott mérőszáma a légszennyezésnek
A PM2,5 kibocsátás, és szétterülése a bolygónkon.
Forrás: Windy.com Méréseket végezte: Copernicus.

A fenti térképen a 2,5 mikrométernél kisebb részecskék koncentrációját láthatjuk. Hogy miért fontos, és külön mérendő ez szennyezés? Egyszerű, mondhatni prózai oka van: Ez a szemceméretű, füstszerű anyag, sajátos mérete miatt könnyen megtapad a tüdőben, és onnan igen nehezen jut ki. A légzési problémák jó részéért tehető felelőssé ez a fajta szennyezés, valamint a légkör magasabb részeibe jutó korom is ebbe a kategóriába tartozik, ami, mint tudjuk egészségügyi hatásai mellett növeli a Föld átlaghőmérsékletét is!

Itt is megfigyelhető az Északi-Amerika nyugati partjainál tomboló tűzvészek által okozott szennyezés, de látszik, hogy az Amazonas medencéjében is komoly tüzek égnek, illetve Kelet-Ázsia sem mentes az irányú környezetpusztítástól.
Az is látszik, hogy a ciklonok, és hurrikánok hatékonyan oszlatják szét a légkörben a füstöt, hazánk fölé is így jutott el a bozóttüzek füstje a múlt héten, és így kapunk újabb, és újabb adagokat a közeljövőben is.

Alább a WHO kimutatása térképes formában, a városi PM2,5 szennyezésről. Ezt szennyezőanyagot legnagyobb mennyiségben a lakossági szilárd fűtőanyaggal való tüzelés, és a dízel gépjárművek termelik, de főként a környezetszennyezéssel engedékenyebb országokban az ipar is jelentősen hozzájárul.
Ezen szennyezés visszaszorításában nagy előrelépés a kerti hulladékok égetéssel történő megsemmisítésének tilalma is, remélhetőleg a jövő évi adatok már sokkal kedvezőbbek lesznek.

A szálló por koncentrációja a légszennyezés elfogadott standard mérőszáma, ennek nagyvárosokban tapasztalható koncentrációját mutatja a térkép:

Forrás: WHO

A PM2,5 szennyezés közvetlenül is rengeteg ember halálát okozza, világszerte évente mintegy 7 millió halálért felelős, miközben 10 lakosból 9 egészségre veszélyes levegőt szív be. Sajnos hazánkban is sokszor rossz minőségű a levegő, amiért a lakossági, sokszor korszerűtlen fűtőberendezések, a rossz minőségű tüzelőanyag, és a hanyag viselkedés tehető felelőssé. A fűtési szezonban rendszeresen fogunk jelentkezni áttekintő térképekkel az aktuális légminőségügyi helyzetről.

A levegő minőségét a kén dioxid (SO2) is jelentősen rontja, a savas esők alkotóeleme, ami az erdőpusztulások egyik fő okozója az elmúlt évtizedekben. A savas eső gyengíti a fákat, és kihat a talajban élő, a magasabb rendű növényekkel szimbiózisban élő mikroorganizmusokra is, így kettős úton pusztítja az oxigént nyújtó növénytakarót, miközben a felszíni vizek savasodásával a tavak, folyók élővilágát is veszélyezteti.
Elsősorban a szén égetésével kerül a levegőbe, főként a rossz minőségű, sok ként tartalmazó lignitek, és barna szenek tüzelése okozza a koncentráció növekedését, de természetesen a közlekedés, és az ipar is kiveszi benne a részét.

A SO2 koncentrációt mutatja az alábbi térkép:

A SO2 felel a savas esőkért, ezért fontos ennek a légszennyező anyagnak a visszaszorítása.
A SO2 kibocsátás, és szétterülése a bolygónkon.
Forrás: Windy.com Méréseket végezte: Copernicus.

Ahogyan a fenti térképen is láthatjuk, ez is egy olyan szennyezés, ami nem marad helyben, hanem igen nagy távolságokat képes megtenni a szelek szárnyán. A térképet alaposan szemügyre véve ismét kivehetővé válnak a tengeri kereskedelmi utak, bár valamivel halványabban, mint a NO2 esetében.

A fenti térképek néhány nappal ez előtti mérések alapján készültek, a fűtési szezonnal várhatóan sokat fog romlani a helyzet. Nagyon fontos, hogy amennyiben van rá lehetőség, legalább anticiklonos, ködös időszakban fűtsünk gázzal, vagy jó minőségű tüzelőanyaggal, hiszen ilyenkor a keletkező füst a légkör alsóbb rétegeiben szorul meg. A rossz minőségű levegő sokszorosan ártalmas a kisgyermekekre, de jelentősen rontja az életkilátásait a krónikus légzőszervi megbetegedésekben szenvedőknek is, így többek között az asztmásoknak, COPD betegségben szenvedőknek.


Utolsó előtti térképünkön az 1000 lakosra jutó, a légszennyezés miatt elvesztett évek számát láthatjuk. Sajnos hazánkban sem jó a helyzet:

Forrás: WHO

Idén januárban hazánkban sem volt épp rózsás a helyzet – ami a légszennyezést illeti – ahogyan az, egy akkor készült térképünkün látható is. Az Északi-középhegység területén található kisebb-nagyobb városokban sajnos különösen rossz szokott lenni a helyzet, hiszen a völgyekben megszorul minden szennyezőanyag.

Összefoglaló légszezettségi térkép (PM2,5; No2; SO2)

Légszennyezettségi térkép, 2020.01.15. Az adatok forrása: www.legszennyezes.hu Vizualizáció: MetKép

A Windy.com, és a WHO oldalát is érdemes böngészni a nagyobb felbontású légszennyezettségi térképekért, a fenti térképek többsége is ezekről az oldalakról származik.

Borítókép forrása: asia.nikkei.com