Hétfőn csap le exhurrikán Sally Európára, majd újabb viharciklont generálhat, ami hazánkra is hatással lesz!

Hétfőn csap le exhurrikán Sally Európára, majd újabb viharciklont generálhat, hazánkra is hatással lesz!

Részletes időjárás előrejelzés a folytatásra hazánkban:

A Sally névre keresztelt hurrikán Amerikában nagy károkat okozott. Orkán erejű széllel és rekord mennyiségű csapadékkal érkezett.
Azóta ugyan legyengült, ám fokozatosan északkeletre halad és várhatóan viharciklonként éri el Európa északi területeit, Izland térségét, addigra újra erőre kap. Viharos, sőt orkán erejű széllel érhet szárazföldet a svéd-norvég partokon és eleinte esőt, majd akár havat is okozhat.
Bár gondolnánk, hogy hazánkra ennek a képződménynek nincs hatása, ebben a formában nem korrekt.
Egy erős, stabil nyugati áramlást indít meg a magasban. Az úgynevezett magassági jeteken látszik talán a legjobban a folyamat, ahogy Sally-t követően a meglehetősen erős nyugati, délnyugati áramlásba belefut az északnyugati áramlás és fokozatos betüremkedés, majd egy erős légörvény alakul ki, mely nagyjából szerdán érheti el a Brit-szigeteket. Heves viharok, esőzések és orkán erejű szél kísérheti, továbbá jelentős hidegleszakadást eredményez majd.

Magassági áramlások, jetek és a talaj mentén uralkodó szelek előrejelzése

Ennek a ciklonnak, avagy viharciklonnak köszönhetjük a csütörtöki és pénteki (egyes modelleken szombaton is) kánikulát, amikor is 30-34 fokos hőség sem kizárt, ugyanakkor már nedvesebb lesz a levegő, így zápor, zivatar is előfordulhat. A ciklon hidegfrontja péntek délután érhet el minket, heves viharok, erős szél és 10-15 fokos lehűlés kíséretében.

Sally után az új ciklon felrántja a meleget hazánkba!
Az ECMWF szombatra várja jelenleg a legmagasabb értékeket, a GFS modell péntekre.
https://www.wxcharts.com/?panel=default&model=gfs,gfs,gfs,gfs&region=slovakia&chart=2mtemp,2mtemp,snowdepth,850temp&run=06&step=228&plottype=10&lat=47.907&lon=20.973&skewtstep=0
Ugyanakkor hétfőre már mind a két modell jóval hidegebb időt jelez előre.


A folytatásban további ciklonok és azok frontjai befolyásolhatják időjárásunkat, így hűvösebb és csapadékosabb idő látszik kibontakozni! Részletesen a jövőhét és a folytatás itt!

Borítókép: A Sally hurrikán kompozit infra műhold, és radarképen korábban. Forrás: Windy.com