Nagy mennyiségű hó várható az Alpokban!

A következő 10 napban nagy mennyiségű hó várható az Alpokban, a legtöbb sípályán 50cm feletti hóréteg alakulhat ki!

Ahogyan arról már többször is írtunk, Európa időjárása alapvetően megváltozik a következő napokban, és bár hozzánk a hét vége felé még hőséget hozva visszakacsint a nyár, a hőhullámot okozó hidegfront az Alpokba már a telet hozhatja meg, nem is akárhogy!

A hétvégére várt hidegfront csak az első, a változékonyabb időjárást okozó légköri képződmények között, melyek miatt hűvösebbre, és csapadékosabbra fordul az idő, Európa-szerte. Ezt követően még várhatóan napokig ciklonok és azok frontjai befolyásolják majd az időjárást a térségben.

Részletes hosszútávú időjárás jelentésünk:

A pénteken érkező első komolyabb front sarkvidéki eredetű hideget szállít a kontinens keletebbi területei fölé. A magasban ezzel jóval fagypont alá csökkenhet a hőmérséklet, és talán még a földrajzot kevésbé szívlelők is tudják, az Alpok vonulatai igencsak magasra nyúlnak. A hidegfront által hozott csapadék jelentős része hó formájában hullhat az 1500m feletti csúcsokon és itt meg is maradhat.

Péntek délben várható csapadék. Lila=hó

A front után a magasabb csúcsokon és sípályákon bizony 30-50cm, sőt akár ezt meghaladó mennyiségű hó is hullhat és a komolyabb fagyoknak köszönhetően nem olvad majd.

A későbbiekben is hideg levegő áramlik a hegység fölé és a csapadék is sokszor vendég lesz a magas ormok között, így valószínűleg gyarapszik majd a hó mennyisége, bár olykor napközben még mérhetnek 2000m alatt pozitív értékeket!

Hó Alpok
A 2 hét alatt lehulló és megmaradó hó várható mennyisége. https://www.wxcharts.com/?panel=default&model=gfs,gfs,gfs,gfs&region=alps&chart=snowdepth,2mtemp,snowdepth,850temp&run=00&step=366&plottype=10&lat=42.761&lon=38.759&skewtstep=0

Borító: extreme weather world