Hétvégétől csapadékosra fordul időjárásunk, ám addig fokozódó meleg, néhol zivatarokkal!(videós időjárás jelentés)

Hétvégétől csapadékosra fordul időjárásunk, ám addig fokozódó meleg, néhol zivatarokkal!(videós időjárás jelentés)

Hosszútávú hőmérséklet és csapadék előrejelzési térkép-animáció:

Térképek: https://www.wxcharts.com/?panel=default&model=gfs,gfs,gfs,gfs&region=europe&chart=overview,2mtemp,snowdepth,850temp&run=00&step=150&plottype=10&lat=42.761&lon=38.759&skewtstep=0

Köszönjük, ha a piros “youtube” ikonra kattintva feliratkozásoddal segíted munkánk!❤

Hazánk időjárását jelenleg és még a következő 2 napban egy anticiklon határozza meg. Fokozatosan délies áramlással meleg levegő szállítódik fölénk, így hétfőtől már ismét az ország jelentős részén késő nyári idő valószínű.
A hét középére az anticiklon fokozatosan keletebbre húzódik, délnyugat felől kissé nedvesebb, labilisabb levegő érkezik, így szórványosan kialakulhatnak záporok, zivatarok is szerdától.
Az É-Atlanti-óceánon mozgalmas időszak következik, és ez ránk is kihatással lesz. Sally után úgynevezett ciklongenezis indul el, melyről itt bővebben is olvashatnak.
Ennek köszönhetően több ciklon, egymás után éri el Európát a hét második felében. Számunkra igazán a szerda délután Nagy-Britannia térségét elérő erős ciklon lesz érdekes, hiszen péntekig ennek előoldali áramlása meglehetősen meleg levegőt szállít fölénk, majd péntek napközben, délután hidegfrontja várhatóan akár jelentősebb csapadékkal, viharokkal és viharos erejű széllel zúdítaná ránk a sarkvidéki eredetű hideget. A maximumok 25-32 fokról, 6-14 fokra esnének vissza hétvégére.
A hidegfront az Adriai-tengeren egy úgynevezett mediterrán ciklont is generálhat, melynek útvonala a sok éves tapasztalathoz méltóan bizonytalan, ám jó eséllyel hozhat jelentős csapadékot.

A folytatásban Spanyolországtól nyugatra egy nagy kiterjedésű anticiklon alakulna ki, mely a ciklonokat Európa középső, nyugati és északi területei fölé szorítaná. Várhatóan ezen időszakban több egymást követő ciklon is keletkezne ezeken a területeken, így ezeknek frontjai hazánkat is érinthetik majd. Mivel ciklonokról beszelünk, és hosszú időintervallumon, nagy a bizonytalansága az előrejelzésnek, ezért erről még inkább csak feltételes módban érdemes beszélni!

Időjárás jelentés
Jelenlegi futtatások alapján a következő nagyjából 2 hétben néhol 100mm-nél is több csapadék hullana! Ez még meglehetősen képlékeny, de a csapadékos folytatás nagyon valószínű!
https://www.wxcharts.com/?panel=default&model=gfs,gfs,gfs,gfs&region=europe&chart=overview,2mtemp,snowdepth,850temp&run=00&step=150&plottype=10&lat=42.761&lon=38.759&skewtstep=0


Részletes, hosszútávú hazánkra vonatkozó videós időjárás jelentés:

Hosszútávú részletes időjárás jelentés

Hazánk időjárásáról részletesen itt írtunk a következő hétre vonatkozóan!

Borító, térképek: WXCHARTS