Hosszútávú kilátások: hétvégéig nyárias idő, néhol zivatarok, majd eső, hideg érkezhet! (Videós időjárás jelentés)

Hosszútávú kilátások: hétvégéig nyárias idő, néhol zivatarok, majd eső, hideg érkezhet! (Videós időjárás jelentés)


A múltheti meleget követő lehűlés után ismét melegebb periódus következik, ám várhatóan hétvégén újabb adag hideg zúdul ránk, ezúttal valószínűleg több csapadékkal!

Hosszútávú részletes videós időjárás jelentés:

Időjárás jelentés alapja: https://www.wxcharts.com/

Köszönjük, ha a piros “youtube” ikonra kattintva feliratkozásoddal segíted munkánk!❤

Összefoglaló:

Míg Európa nyugati, északnyugati és északi területei fölött ciklonok tevékenykednek, hazánkban nyugodt idő uralkodik. Ennek oka a jelenleg kontinensünk középső jelentős hányadát beterítő anticiklon. Térségünkbe a magasban fokozatosan egyre melegebb levegő áramlik, ugyanakkor az anticiklon a hét középére távolodik tőlünk, így már változó nedvességtartalmú, kissé labilisabb légtömegek érkeznek: zápor, zivatar is előfordulhat.
Ezzel egy időben a Brit-szigeteket, illetve Skandinávia területeit sorozatos ciklonok érik el, hideg, esős és szeles időt okozva, sőt egészen északon már hó is hullhat a héten többször is.
Számunkra szerdán az Atlanti-óceánon kialakuló és a Brit-partokat elérő erős ciklon lesz lényeges. Ennek eleinte előoldali áramlásában meleg levegőt kapunk a magasban, melynek köszönhetően pénteken, és keleten még akár szombaton is 30 fok körüli meleg valószínű.
A ciklon hidegfrontja péntek este, szombaton érhet el minket, nyomában viharos szél, 10 fokos lehűlés és akár nagyobb csapadék is érkezhet, bár utóbbi a front mentén a viharos szél miatt meglehetősen kérdéses. A hidegfront az Alpokba jelentős hóval érkezik!
A hidegfront a Genovai-öbölben egy mediterrán ciklont generálhat, mely valamikor szombaton és vasárnap okozhatna nálunk, akár jelentős csapadékot is.
A folytatásban átmeneti szünet után újabb frontok érkezhetnének csapadékkal, széllel és hideg levegővel.
Fontos kiemelni, hogy a jelenlegi időjárás jelentés nagy bizonytalansággal terhelt, hiszen a modellek nem értenek teljesen egyet. Ennek oka a ciklon pályájában, ebből fakadóan az általa szállított hideg, nedves levegő útjában rejlő bizonytalanság, illetve a mindig is szeszélyes mediterrán ciklon pályája. Igyekeztünk egy lehetséges forgatókönyvet felvázolni, ám a frissülő cikkeinket érdemes követni az új elemzések végett!

Részletesen:

Kedd hajnalban az ország jelentős részén nyugodt, tiszta idő valószínű. Néhol, főként északon párássá válhat a levegő. A minimumok 8 és 18 fok között alakulnak majd.
Napközben fátyol-, és gomolyfelhők zavarhatják a napsütést, csapadék legfeljebb délnyugaton fordulhat elő egy-egy zápor formájában. A maximumok 24 és 29 fok között várhatóak.

Hideg lesz a hajnal! Az időjárás jelentés térképes alapja:https://www.wxcharts.com/?panel=default&model=gfs,gfs,gfs,gfs&region=slovakia&chart=2mtemp,2mtemp,snowdepth,850temp&run=06&step=150&plottype=10&lat=48.033&lon=22.664&skewtstep=0
Nyári délutánunk lesz



Szerdán hasonló lesz a reggel, néhány fokkal már enyhébb hőmérsékletekre számíthatunk. 10-19 fok között alakulhatnak a minimumok.
Napközben többfelé előfordulhat zápor, gyenge zivatar, legkisebb eséllyel északkeleten. A hőmérsékletek a keddihez hasonlóan alakulnak majd.

Zápor, zivatar valószínű
Enyhébb lesz a reggel
Meleg délutánunk lesz


Csütörtökön hajnalban 12 és 17 fok köré hűl a levegő, változóan felhős idő lesz. Napközben a Dunától keletre több lehet a felhő, északkeleten zápor, zivatar sem kizárt. 22-28 fok között tetőzhet a meleg.

Elszórtan lehet zápor
A szokásos hőmérsékletek
Kicsivel hűvösebb lesz


Pénteken éjszaka 13 és 18 fok közötti minimumok lehetnek. Napközben már kettősség alakulhat ki, hiszen a Dunától keletre legfeljebb elvétve lehet gyenge zápor, délután zivatar, nyugatabbra már a hidegfront hatása érvényesül, záporok, zivatarok alakulhatnak ki és feltámad az északnyugati szél. Ennek megfelelően a naposabb területeken 28-32 fok várható, nyugatabbra 16-24 fok valószínű.

Időjárás jelentés eső
Delutan északnyugaton heves zivatarokkal érkezhet a hidegfront
Kelet felé haladva gyengül
Még enyhe lesz a reggel
Kettősség délután.


Hajnalban a front nagyjából a Duna vonaláig juthat és lelassulhat. Keleten 16-21 fok, nyugaton 8-13 fok lesz reggelre.
Napközben eleinte továbbra is kettősség lesz, a Tiszántúlon még eleinte napos idő várható és 27-30 fok sem kizárt, ettől nyugatra 12-18 fok valószínű és többszöri eső, erős szél.
Szombaton napközben, délután érhetne el minket a mediterrán ciklon csapadéka, miközben északnyugatról a hideg levegő is áramlana fölénk, így vasárnap hajnalra már a ciklon hátoldali áramlásának köszönhetően keleten is eleredhet az eső, északiasra fordulhat a légmozgás és lehűl a levegő. 6-13 fok valószínű reggel. Napközben még előfordulhat némi csapadék, a szél élénk marad. Jelentősen lehűlhet a levegő, 10-16 fokos maximumok várhatóak.

Megérkezik a mediterrán ciklon
A középső részeken hullhat a legkevesebb csapadék
Hajnali kettősség
Nappal 15fokos hőmérsékleti különbségek is lehetnek kelet és nyugat között
Vasárnap hajnalban kelet felé távozik a csapadék
Jócskán lehűl a levegő
Őszi, hűvös nappal lesz.



A folytatás, és alapvetően már a hétvége időjárása is képlékeny, hiszen az előrejelzést jobbára a GFS modell alapján készítettük, ám az ECMWF nagymodell ennél némileg csapadékosabb és melegebb kimenetelt vár. Folyamatosan frissülő információkkal érkezünk cikkeinken keresztül!

Borító és térképek: WXCHARTS