Péntektől záporokkal, zivatarokkal, 12-18 fokos lehűléssel, sok esővel tör ránk a hideg! (Videós időjárás jelentés)

Péntektől záporokkal, zivatarokkal, 12-18 fokos lehűléssel, sok esővel tör ránk a hideg! (Videós időjárás jelentés)

A hosszú nyugodt, nyárias idő a végéhez közeleg, hiszen a most még meleg, kissé nedvesebb levegőt szállító és délutántól zivatarokat okozó ciklon előoldali áramlását pénteken hidegfrontja, majd az általa generált mediterrán ciklon váltja fel.
A folytatás szeles, csapadékos és néhol kifejezetten hideg időt hozhat.

Részletes hosszútávú időjárás jelentés:

Az időjárás jelentés térképes alapja: https://www.wxcharts.com/?panel=default&model=gfs,gfs,gfs,gfs&region=europe&chart=overview,2mtemp,snowdepth,accprecip&run=06&step=072&plottype=10&lat=46.813&lon=23.228&skewtstep=0

Részletek:

A pénteken érkező front nyugaton már a hajnali, reggeli órákban is csapadékos, záporokkal, zivatarokkal tarkított időt okozhat. Ezeken a területeken már visszahűl a levegő, az északnyugati szél pedig erős lesz. 8 és 13 fok valószínű reggel a Dunántúlon, keletebbre 15-17 fok lehet.

Napközben a front fokozatosan kelet felé halad, ám a Duna vonalánál meglehetősen lelassul, így délutánra kettősség alakul ki kelet és nyugat között. Míg a Dunától keletre 26-30 fok is lehet, addig nyugatabbra néhol a 10fokot is épphogy elérő hideg lesz és többszöri záporok, zivatarok valószínűek. Főleg a Dunántúlon, majd később a Duna-Tisza közén is kialakulhat egy-egy hevesebb zivatar, főként viharos erejű széllel, felhőszakadással, de jégeső sem kizárt.

Időjárás jelentés
Pénteken megoszlik hazánk időjárása


Késő délután érhet el minket a mediterrán ciklon csapadéka, melyben intenzív záporok, beágyazott zivatarok és akár hevesebb esőzés is lehet, bár jelenleg a ciklon pályája alapján inkább a Dunántúlra, illetve szombaton északra hozna jelentősebb csapadékot, itt 30-50mm eső sem kizárt, de máshol is hullhat 10mm-t meghaladó csapadék. Lokálisan főként nyugaton és délnyugaton, illetve az Északi-középhegység térségében az 50mm-t is meghaladhatja a lehulló csapadék.
A jelenlegi számítások szerint szombat délután hagyna el minket a ciklon, megszűnne a csapadék. A szél mindenhol északnyugatira fordul, megerősödik és a hátoldalán hideg levegő áramlik hazánkba.

Éjszaka is még marad a kettősség
Napközben kisöpri a meleget a szél

Vasárnap néhol zápor, gyenge eső előfordulhat, a szél élénk, többfelé erős lesz északnyugati irányból és napközben 6-13 fok valószínű. Igazi hideg, már-már novemberi napunk lehet!

Hideg időnk lesz vasárnap
Szombat éjfélig várható csapadék mennyiség


A csapadék várható előfordulása a pénteken és szombaton, animáció:

Fontos megjegyezni, hogy az előrejelzés nagy bizonytalansággal terhelt. A talajfront a hidegfront által okozott zivataroknak alávághat, illetve a mediterrán ciklon pályájában lévő kisebb módosulások is jelentős eltérést mutathatnak a csapadék tekintetében.

Térképek: WXCHARTS