Holnap heves zivatarokkal, jelentős csapadékkal, lehűléssel hidegfront érkezik! (Időjárás jelentés)

Holnap heves zivatarokkal, jelentős csapadékkal, lehűléssel hidegfront érkezik! (Időjárás jelentés)

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a hétvége időjárása lényegesen különbözik a már megszokott napos, meleg időtől. Ennek oka, hogy az eddigi anticiklonális időjárást egy ciklon hidegfrontja, majd az általa generált mediterrán ciklon változtatja meg ősziesre.

Holnap hajnalban még inkább csak nyugaton lehet zápor, eső, majd délelőtt egy-egy zivatar. A hőmérsékletek reggel 10 és 19 fok között várhatóak, északon lesz a hidegebb.

Pénteki minimumok

Napközben a déli szél erős, zivatarok környezetében viharos lesz. Nyugat és kelet között egyre inkább éles differencia várható. A front lassan vonul majd kelet felé, ám napközben még inkább csak a Dunántúlon érezteti hatását. Keletebbre változóan felhős idő valószínű és a hőmérsékletek is magasabbak lesznek, 24-28 fok körül tetőzhet a meleg.
Ezzel szemben a Dunántúl már csapadékos, hűvösebb időben részesülhet. Főként késő délelőttől, kora délutántól a nyugati, délnyugati területein, majd északnyugaton is záporok, zivatarok alakulhatnak ki. Ezek fokozatosan északkelet felé terjednek tovább és késő délután, este, már a középső országrészben is lehet rájuk számítani, így Budapest időjárása is este zivatarosra fordulhat.
Elsősorban a Dunántúl déli, délnyugati felén a viszonylag magas hasznosítható energia (CAPE) és a magas szélnyírás kedvez a heves zivataroknak, szupercelláknak, így ezeken a területeken megvan az esélye akár kisebb károkat okozó viharnak is. Elsősorban a felhőszakadás (20-40mm) okozta villámárvizek és a viharos erejű kifutó szél (70-95km/h) okozhat problémákat, de jégeső is előfordulhat a zivatarokban, illetve heves villámtevékenység.
Máshol lényegesen kisebb a valószínűsége heves zivatarnak, de nem zárható ki teljesen a Dunántúl többi részén sem.

Délután még kettősség valószínű. https://www.wxcharts.com/?panel=default&model=gfs,gfs,gfs,gfs&region=slovakia&chart=2mtemp,2mtemp,snowdepth,accprecip&run=06&step=060&plottype=10&lat=46.813&lon=23.228&skewtstep=0


Éjszaka, hajnalban a csapadékrendszer tovább halad kelet felé, így máshol is lehet eső, zápor, akár zivatar is. A szél egyre többfelé északnyugatira fordul, lehűl a levegő. Reggelre a Tiszántúlon még enyhe idő lesz, ám máshol 8-12 fok valószínű.

Reggelre a Tisza vonaláig érhet a hideg levegő


Napközben a front által generált mediterrán ciklon még északon és a Tiszántúlon további jelentős csapadékot okozhat, zápor, beágyazott zivatar is előfordulhat. Ekkor ezeken a területeken hullhat akár 30mm-t meghaladó csapadék is. a csapadékrendszer tovább halad kelet felé, így máshol is lehet eső, zápor, akár zivatar is. A szél egyre többfelé északnyugatira fordul, lehűl a levegő. Reggelre a Tiszántúlon még enyhe idő lesz, ám máshol 8-12 fok valószínű.

Átmeneti melegedés várható délen a mediterrán ciklon nyomán

A hőmérsékletek 12 és 22 fok között alakulnak majd, eleinte a mediterrán ciklon hatására a Duna-Tisza közén melegedést tapasztalhatunk, ám estére a hátoldalán elönti hazánkat a hideg levegő.

Estére betör a hideg mindenhova!

Csapadék előrejelzés, animációs időjárás jelentés:

Az időjárás jelentés térképes alapja: https://www.wxcharts.com/?panel=default&model=gfs,gfs,gfs,gfs&region=slovakia&chart=overview,2mtemp,snowdepth,accprecip&run=06&step=075&plottype=10&lat=46.813&lon=23.228&skewtstep=0


Jelentős csapadék hullhat a hétvégén:

Időjárás jelentés
https://www.wxcharts.com/?panel=default&model=gfs,gfs,gfs,gfs&region=slovakia&chart=2mtemp,2mtemp,snowdepth,accprecip&run=06&step=060&plottype=10&lat=46.813&lon=23.228&skewtstep=0

Borító: Kovács Ferenc