Markáns, 10-15fokos lehűlés, viharok, jelentős csapadék és frontok jellemzik a folytatást!

Markáns, 10-15fokos lehűlés, viharok, jelentős csapadék és frontok jellemzik a folytatást!

Jól látszik a változás mértéke az alábbi magassági hőmérsékleti anomália térképen:

Lehűlés viharok
Pénteken már nyomunkban a hideg, látszik a lehűlés https://www.wxcharts.com/?panel=default&model=gfs,gfs,gfs,gfs&region=slovakia&chart=2mtemp,2mtemp,snowdepth,accprecip&run=06&step=078&plottype=10&lat=46.813&lon=23.228&skewtstep=0
Vasárnap igencsak nagy a lehűlés mértéke

Az elmúlt hetek nyugodt időjárását egy a Brit-szigeteknél örvénylő ciklon szakítja meg. Ennek ma még előoldali áramlásában meleg, változó nedvességtartalmú levegő áramlik fölénk, majd pénteken hidegfrontja ér el minket. A front a Genovai-öbölben mediterrán ciklont generál, mely péntek este, szombaton okoz többfelé csapadékos időt hazánkban.
A fronttal többfelé kell záporokra, zivatarokra készülni, melyek között hevesek is előfordulhatnak, felhőszakadás, viharos szél és jégeső kíséretében.
Pénteken még a nappali maximumok 14 és 28 fok között várhatóak, hiszen a hidegfront előtt erős déli széllel meleg levegő áramlik fölénk. Ez az áramlás azonban szombaton legkésőbb estig mindenhol megszűnik és a mediterrán ciklon hátoldalán erős északnyugati széllel hideg levegő áramlik fölénk.
Ahogy a ciklon szombat napközben egyre keletebbre tolódik, majd középpontja északon Szlovákia és Lengyelország területei fölé húzódik, úgy nálunk is megszűnik az eső jobbára, ám a szél még erős maradhat.

Ezekről részletesen itt olvashat!

Vasárnapra a hajnali órákban meglehetősen hűvös lesz, 10 fok körül, alatt várhatóak a minimumok és napközben is elkél a kabát, hiszen a változóan felhős, főként délen és az északnyugati területeken borús időben 12-16 fokra készülhetünk. Eső, zápor délen előfordulhat.

Vasárnap hajnal
Vasárnap délután

A folytatásban hétfőn újabb csapadék érkezhet, főként az ország déli és keleti felére, majd ezt követően hűvös, néhány napig szárazabb idő valószínű, melyet egy Közép-Európa fölött kiépülő anticiklonnak köszönhetünk majd. Ezt követően, bár ez még távoli kép, újabb ciklonok frontjai ostromolhatják a Kárpát-medencét!