Holnap északkeleten és főként a hegyekben havazhat, szállingózhat a hó!

Holnap északkeleten és főként a hegyekben havazhat!

Ugyan időjárásunk lényegében nem sokat változik, minimális izgalmat mégis tartogat. Egy hidegcsepp alakul ki térségükben és holnap, valamint péntek hajnalban főleg az északi és északkeleti területekre hatással lesz.
A magasban több fokkal lehűl a levegő, 1500m magasságban -2 és -5 fok körüli hőmérsékletek várhatók. Ez azt jelenti, hogy a magasabb csúcsokon napközben is fagyhat a napsütés hiányában.
Az alföldi területeken napközben 3-5 fok körül lesz északkeleten, ám péntek hajnalra ott is fagypont köré csökkenhet a hőmérséklet.

1500m magasságban várható hőmérsékletek:

Nagy csapadékra nem kell számítani, valószínűleg az intenzitása gyenge lesz, ugyanakkor főként a Mátrában és a Bükkben tartósabb lehet. A fagypont körüli, az alatti értékek és a hószállingózás, gyenge havazás eredményeként átmenetileg kifehéredhet a táj és akár lepel-3cm közötti hóréteg is kialakulhat.
Éjszaka a csapadék keletebbre, a Tiszántúl északkeleti részeire is átterjed, így ott is gyenge szitálás, esetleg átmenetileg havas eső, hó is hullhat, ám megmaradó hónak kicsi a valószínűsége.
(Megj.: a csapadék mennyisége bizonytalan, mivel nem várható jelentős mennyiségű és nagy területet lefedő intenzív csapadék!)

Térkép: WXCHARTS
Látszik, hogy a csapadék intenzitása nem nagy, ám a fagyos levegőnek köszönhetően a hegyekben havazhat, ha nem is erősen!
Havazhat
Az ECMWF modell valamivel több csapadékot vár. Forrás:OMSZ

A hónap második felében esély van téliesebb fordulatra is. Erről itt olvashatnak!

Térképek: WXCHARTS

Borító: Lucza Zsolt Photography