Hosszútávú kilátások: hétfőn érkezik a változás, hidegfront hoz csapadékot, változékonyabb folytatást! (Videós időjárás előrejelzés)

Hosszútávú kilátások: hétfőn érkezik a változás, hidegfront hoz csapadékot, változékonyabb folytatást! (Videós időjárás előrejelzés)

A napok óta tartó hidegpárnás, borús és sokfelé ködös időnek hétfőn vethet véget egy hidegfront. A későbbiekben változékonyabb idő valószínű.

Hosszútávú animációs időjárás előrejelzés, csapadék és hőmérséklet:

Időjárás előrejelzés térképes alapja: WXCHARTS

A hosszú ködös időt okozó anticiklon hamarosan elhagyja térségünket. Tőlünk nyugatra a brit és skandináv térségekben örvénylő több központú ciklonrendszer hidegfrontja “rugdossa” ki hétfőn délután és hoz változást. A front mentén főként a déli területeken jelentős csapadék is hullhat, de máshol is eleredhet az eső. A front az Adriai-tengeren egy mediterrán ciklont generál, bár várhatóan ennek pályája Görögország felé vezet és ott okoz majd nagy mennyiségű esőt.
A front felhőzete kedden elhagyja térségünket és átmenetileg újból anticiklonális időjárás valószínű, a nap is kisüthet, így noha hidegebb levegőt szállított a magasban a front, délutánra kedden és szerdán kellemes, sokfelé 12-15 fokos enyhe idő valószínű.
Nem lesz hosszú a nyugalom, hiszen pénteken egy Északnyugat-Európa fölött örvénylő ciklon hidegfrontja érkezhet, nagy adag hideg levegőt zúdítva a kontinens belseje felé, így hazánkba is. A nappali maximumok 5-7 fok köré süllyedhetnek a hétvégére és éjszakánként is újból nagyobb területen fagyhat.
A front ugyan nem hoz jelen számítások szerint nagy csapadékot, de az Adrián ismét mediterrán ciklon képződhet a segítségével és ennek csapadéka a hétvégén hozzánk is megérkezhet.

A folytatásban további ciklonok keletkeznek majd az észak-atlanti térségben, melyek egyre inkább a kontinens belseje felé törnek, frontjaik beljebb nyomulnak és az anticiklonális helyzetek egy időre megszűnni látszanak. Változékony, sokszor csapadékos és egyre hidegebb idő valószínű, ami részben az évszakból, részben az időjárási helyzetből is adódik majd!

Részletesen:

Vasárnap még az előző napokhoz hasonló időjárásban lehet részünk. Reggel 0 és 7 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk, és napközben is általában 10 fok körül alakulnak a maximumok. Borús idő valószínű, néhol gyenge szitálás sem kizárt.
A Dunántúlon néhol felszakadozhat a felhőzet, így ott a napsütés hatására 12-13 fok is lehet.

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!
Reggel
Délben

Hétfőn délután hidegfront érkezik. Reggel 1 és 8 fok között alakulnak a minimumok, többfelé képződhet pára. Napközben megerősödik az északnyugati szél és elered az eső. A legtöbb csapadék a déli, délnyugati megyékben hullhat, itt 15-20 mm-t meghaladó csapadék sem kizárt. Máshol is eshet, de kisebb mennyiségű eső. A maximumok 5 és 13 fok között várhatóak.

Reggel
Délben

Kedden éjszaka tovább folytatódik a csapadékos idő, egyre keletebbre tolódik az eső. Nyugatabbra kitisztul az égbolt, így ott reggelre fagypont köré hűl a levegő, míg az esősebb keleten 5-7 fok valószínű. Napközben megszűnik a csapadék és egyre többfelé süthet ki a nap. Az északnyugati szél élénk lesz. A naposabb területeken 10-13, keleten 7-9 fok valószínű.

Reggel
Délben
Csapadék kedd estig

Szerdán reggelre a derült tájakon fagypont körüli értékekre készülhetünk, főként a Kiskunságban és a fagyzugos helyeken -2 és 0, máshol 0 és 3 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Nyugaton 5-6 fok körüli reggelre számíthatunk.
Napközben az anticiklonnak köszönhetően nyugodt, napos időnk lesz és a hőmérsékletek is egészen kellemesek lesznek. Északon 6-8 fok, máshol 10-15 fok valószínű.

Reggel
Délben. Megj.: a napsütés hatására a modell által vártnál melegebb lehet pár fokkal

Csütörtökön még nyugodt időnk lesz, ám sajnos a reggeli köd tartósabban is megmaradhat. Reggel -2 és 5 fok között alakulnak a hőmérsékletek. Napközben nagy területen lehet tartós a köd, de néhol, főként délen és a magasabb csúcsokon felszakadozhat. A maximumok 5 és 12 fok között várhatóak.

Reggel
Délben

Pénteken még reggel köd képződhet, a minimumok a csütörtökihez hasonlóak lesznek. Napközben megélénkülő északnyugati széllel újabb hidegfront érkezhet, így a ködös időt felhős váltja. Néhol az eső is eleredhet. A maximumok 7 és 11 fok között várhatóak.

Reggel
Időjárás előrejelzés
Délben

A folytatásban változékonyabb idő valószínű. A hétvégén egy mediterrán ciklon is látogatását teheti. Ami a hőmérsékleteket illeti, az évszakból és az időjárási helyzetből fakadóan egyre alacsonyabb értékeket mérhetünk, bár markáns téli fordulat még nem mondható ki biztonsággal.

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!

Az időjárás előrejelzésben használt térképek: WXCHARTS