Hosszútávú kilátások: hétvégére betör a tél, keményebb fagyokkal, akár havazással! (Videós időjárás előrejelzés)

Hosszútávú kilátások: hétvégére betör a tél, keményebb fagyokkal, akár havazással! (Videós időjárás előrejelzés)

Az eddigi nyugodt időt hétfőn egy hidegfront szakítja meg, ám az igazi változás hétvégére érkezhet, amikor markáns hidegfronttal jelentős lehűlés érkezik, mondhatjuk úgy is, betör a tél!

Hosszútávú animációs időjárás előrejelzés, hőmérséklet:

Az időjárás előrejelzés Térképes alapja: WXCHARTS

Köszönjük, ha segíted munkánkat egy feliratkozással a piros YouTube gombra kattintva!❤

Összefoglaló:

Hétfőn egy hidegfront vonul át fölöttünk, mely néhány fokkal hidegebb levegőt szállít a magasban és többek között ez generál az Adrián egy mediterrán ciklont. Ennek csapadéka csak súrol minket, így leginkább délen várható eső, máshol legfeljebb kisebb csapadék.
Keddre tovább áll és kitisztul az idő, újból anticiklon határozza meg időjárásunkat. Főként kedden és szerdán sokat süthet a nap, bár eleinte keleten lehetnek felhősebb területek. A napsütés következtében nappal kellemes enyheség lesz, 12-15 fok körüli értékek. Reggelente többfelé lehet fagy, -3 és 4 fok közötti értékek és pára is képződhet.
Csütörtökön tartósabban is megmaradhat a köd, így kisebb területen melegedhet fel a levegő, ám ahol kisüt a nap, továbbra is 10 fok feletti maximumok várhatóak.
Az izgalmak azonban péntektől kezdődnek el. Ekkor egy tőlünk jóval északabbra örvénylő ciklon kavarja fel a kontinens középső területeinek, így hazánk időjárását is. Hidegfrontja csütörtök este, pénteken ér el minket. A ciklon hátoldalán észak, északnyugat felől nagy adag hideg levegő szakad majd le.
A ciklon eleinte Skandinávia, majd egyre inkább az orosz területeken okoz jelentős csapadékot, ami főként hóként fog hullani. 30-50cm havat hagy majd maga mögött.
Hozzánk a frontja csak kevés csapadékot hoz pénteken és jobbára eső formájában hullhat. Ugyanakkor megerősödő északnyugati széllel a magasban 6-8 fokkal hidegebb levegő áramlik fölénk és péntek délután, este már a magasabb csúcsokon hó, havas eső is hullhat. Az Alföldön egyelőre úgy néz ki, a péntek még nem hoz havat, csak esőt.
A front mögött szombat hajnalban szinte országszerte fagypont köré, az alá csökken a hőmérséklet, és mivel ekkor még a csapadék nem szűnik meg, az Alföldön is eshet vegyes csapadék: havas eső, hó.
A front által leszakított hideg levegő szinte tökéletesen igazodva az elméletekhez, az Adrián újabb, ezúttal erősebb mediterrán ciklont generálhat. Nos, ennek pályájában van jelenleg talán a legnagyobb bizonytalanság, ám ettől lehet érdekes ez a hétvége.
Jelenleg a ciklon csupán súrolná a déli és keleti területeket, így máshol nem lenne csapadék. Az éjszaka fagyos és nappal is fagypont közeli hőmérsékleteknek köszönhetően azonban a csapadékos területeken hó hullana.
A ciklon pályájának minimális változása is szignifikáns módosulást okozhat a csapadék mennyiségében. Ezt még nem látják a modellek és a mediterrán ciklonok szeszélyességéből fakadóan sokszor fog még változni. Ha egy kicsivel délebbre megy, akkor még hidegebb lehet, ám csapadék nem lesz. Ha egy kevéssel északabbra halad, aminek szintén minden esélye megvan, akkor komolyabb mennyiségű hó is hullhat.
Mivel ez egyelőre nem mondható ki biztonsággal, a jelenlegi modellszámításokat vettük alapul az előrejelzéshez, de a frissítéseket cikk és előrejelzés formájában is közölni fogjuk!

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!
Az ECMWF is markáns lehűlést vár
A GFS szintén sarkvidéki eredetű hideg levegővel számol
Jól látszik, hogy 8-10 fokot hűl majd a levegő a magasban!

Részletesen:

Hétfőtől csütörtökig szóló részletes előrejelzésünk itt olvasható!

Pénteken hajnalban északnyugat felől hidegfront éri el térségünket. Reggel még inkább csak nyugaton, északnyugaton és északon, majd délutántól máshol is előfordulhat csapadék. A front mentén megerősödik az északi, északnyugati légmozgás, sarkvidéki eredetű hideg levegő érkezik. A legtöbb helyen a csapadék esőként hullik majd, de késő délutántól a hegyekben havas esőbe, hóba válthat az eső és a magasabb csúcsokon lepel-3cm hótakaró is kialakulhat, habár a talajhő ebbe beleszólhat, olvadni fog. A reggeli minimumok -2 és 5, a délutáni maximumok -1 és 8 fok között várhatóak.

Éjfélig inkább csak északon alakulhat ki vékony hóréteg

Szombaton hajnalban eleinte még északon, majd egyre inkább délebbre várható csapadék. Mivel a hőmérséklet fagypont körül vagy az alatt alakul, ez havas eső, hó formájában hullhat. Reggelre alföldi területeken is kifehéredhet a táj. Napközben már a mediterrán ciklon felhőzete sodródhat fölénk, mely a jelenlegi számítások szerint délen és keleten okozhatna csapadékot, ami havas eső, hó formájában hullana le. A mostani futás alapján nagyjából lepel-4cm közötti hó hullana, ám ez olvadni fog.
A minimumok -5 és 2 fok között, a maximumok -2 és 4 fok között várhatóak!

Időjárás hó
Szombat reggelre néhol lepel képződhet
Estig keleten és északon gyarapodhat, bár olvadni fog

Vasárnap hajnalban még északkeleten, keleten lehet csapadék, hószállingózás majd kitisztul az égbolt. Az idei szezon eddigi leghidegebb éjszakája lehet. Országos fagyra nagy az esély és sokfelé csípős hideg lesz. A minimumok -5 és -1 fok között várhatóak, bár északon és a Kiskunságban, akár -7, -10 fokig is csökkenhet a fagyzugos helyeken a hőmérséklet!

Jelen esetben az ECM és a GFS modellek hasonlóan látják a helyzetet, a hidegbetörés valószínűsége magas, a télies napok is egészen biztosak, ám a csapadék mennyisége, eloszlása és egyáltalán a mivolta (lásd fentebb a mediterrán ciklonnál) bizonytalan.

Egyelőre tőlünk délre és keletre hullhatna a ciklonból jelentős mennyiségű hó:

WXCHARTS

A folytatásban a hét elején ismét hidegfront érkezhet, néhol újabb gyenge havazással, havas esővel, majd nyugodtabb, hideg idő látszik kibontakozni átmenetileg!

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!
Kedd reggelig ismét hullhat hó

A lehűlés, mint már írtuk nagyon valószínű, ám a csapadék még bizonytalan tényezője az eseményeknek! Szokás szerint az időjárásé az utolsó szó!

Térképek: WXCHARTS

Gyönyörűen havazik az olasz Alpokban, érdemes megnézni ide kattintva!