Hosszútávú kilátások: hétvégén havazhat, a jövőhéten nagy havazás is lehetséges, több centi hóval! (Videós időjárás előrejelzés)

Hosszútávú kilátások: hétvégén havazhat, a jövőhéten nagy havazás is lehetséges, több centi hóval! (Videós időjárás előrejelzés)

A hidegpárna lassan megszűnik és változékonyabb, sőt akár havasabb folytatás követheti! Fontos: az előrejelzés a jelenlegi ECMWF alapján készült javarészt, még sokat változhat a távolabbi kép!

Hosszútávú animációs időjárás előrejelzés: csapadék, hőmérséklet

Az animációs időjárás előrejelzés térképei: WXCHARTS

Az időjárás a napokban komor, késő őszi volt, sokfelé a beragadt ködnek köszönhetően napközben is fagypont körüli értékekkel. Az anticiklon térségünkben már a végét járja, amit egy északkelet felől lefűződő hidegörvénynek köszönhetünk. Péntek este éri el térségünket a magasban hideg, sarkvidéki eredetű levegőt szállítva magával. A hidegcsepp nyomán bárhol előfordulhat zápor, havas eső, hózápor, északon néhány centi hó hullhat, a hegyekben fehér lehet a táj!
Szombat este egy mediterrán ciklon is megközelíti térségünket, bár ez még bizonytalan, hogy a határon átlép-e a csapadéktömb, vagy sem. Több futtatás számol a déli részek érintettségével és sok nem. Mindenesetre vasárnap a hidegcsepp továbbra is okozhat csapadékot, ami a hegyekben hó, máshol vegyes csapadék lehet, de a ciklon felhőzete sem kizárt, hogy érint minket, ami nagyobb havat is hozhat délre. Erről a frissítésekkel kapcsolatban majd írunk!
A jövőhét időjárása is érdekesen alakulhat. Hétfőn még elvétve lehet hózápor, hószállingózás, majd kedden északnyugat felől egy ciklon hidegfrontja ér el minket, újabb adag hideget hozva magával és többfelé ismét eshet a hó, nyugaton és északon néhány centi hó megmaradhat.
A leszakadó hideg egy újabb mediterrán ciklon kialakulását valószínűsíti, bár ennek pályája és időpontja még meglehetősen bizonytalan. Az egyik forgatókönyv szerint szerda este, csütörtök hajnalban elérné hazánkat és a hőmérséklet függvényében országszerte okozhatna havazást, a Dunántúlon és a Bakonyban jelentős havazást, akár 15 cm-t elérő mennyiségűt is. Ez egyelőre inkább csak esélylatolgatás szintjén megy, hiszen még távoli az időpont és például a GFS modell jóval kevesebb csapadékot vár, inkább a hétvégére számol nagyobb mennyiséggel.

Időjárás előrejelzés
A magasban hideg lesz, a szél is megerősödik, és 2m magasságban is megfelelőek a hőmérsékletek a szilárd csapadékhoz, havas esőhöz. A csapadék a kérdéses.

Részletesen:

Péntek reggel többfelé előfordulhat gyenge fagy, néhol köd, ónos szitálás és hószállingózás is előfordulhat. Napközben kevéssel fagypont felett alakulhat a hőmérséklet, de továbbra is hideg lesz. A legtöbb helyen a köd felszáll, de a rétegfelhőzet továbbra is takarja majd az eget.
Késő este északon, északkeleten gyenge havazás, havas eső, esetleg ónos eső előfordulhat.

Szombaton reggel az ország nagy részén fagypont körül alakul a hőmérséklet, északon fagyhat. Főként az ország északi felén hózáporok, havazás, majs napközben már vegyes csapadék is kialakulhat. Később máshol is kialakulhatnak záporok, hózáporok, havas eső, hó egyaránt. A hegyekben és északkeleten néhány centi friss hó is hullhat, máshol inkább csak látványhavazás lehet. Kevéssel fagypont felett alakulhat a hőmérséklet az Alföldön, északon végig fagyhat.

Vasárnap reggel országszerte fagypont alakulnak majd a minimumok, havazás, hózápor bárhol lehet. Napközben egyelőre még bizonytalan mi várható, de valószínűleg az ország északi felén hószállingózás, hózáporok lehetnek, a déli, délnyugati határ környékén akár nagyobb mennyiségű csapadék is lehet, havas eső, eső, hó vegyesen. A köztes területeken vegyes csapadék valószínű.

Hétfőn nyugodtabb idő valószínű. Reggel néhol szállingózhat a hó. Országos fagyra kell készülni. Napközben marad a borús idő, ónos szitálás, hószállingózás bárhol előfordulhat. Fagypont körüli maximumok lesznek északon, délebbre 5 fok körül, az alatt.

Kedden egy hidegfront érkezhet északnyugatról, de a reggel még nyugodt lesz és fagyos. Nagy területen lehet ismét -5 fok körüli a minimum, északon és a Kiskunságban -6/-8 fok sem kizárt. Napközben északnyugat felől erősödő széllel hidegfront ér el minket, havazás, havas eső bárhol kialakulhat, nyugaton és északon néhány centi megmaradhat. Ezeken a részeken fagypont körül, máshol néhány fokkal felette alakulnak a maximumok.

Szerdán reggel ismét erős fagy lehet, napközben borús idő. Minimális csapadék bárhol kialakulhat, ónos szitálás, esetleg hószállingózás formájában, majd estétől várhatóan mediterrán ciklon érkezhet.

Csütörtök már bizonytalanabb. A magasban nyugat felől hideg, délkelet felől melegebb levegő áramlik fölénk és megélénkül a szél. A Dunától keletre, a Szolnok-Dunaújváros vonaltól délre eső, havas eső, eleinte hó előfordulhat. A Dunántúlon nagyobb mennyiségű csapadék eshet, többségében hó formájában, így ott több centiméter is összegyűlhet, a Bakonyban 15cm-t meghaladó sem kizárt. Északon kisebb mennyiségű hó eshet.

A jelenlegi ECMWF futtatás. WXCHARTS

Borító: 24.hu