Havazás érkezhet, a Dunántúlon a 10 cm-t meghaladhatja a hóréteg jövő héten!

Havazás érkezhet, a Dunántúlon a 10 cm-t meghaladhatja a hóréteg jövő héten!

Gyakorlatilag az összes hosszútávú modell a jövő hét közepére havas folytatást vár. Ennek oka egy kedden érkező hidegfront által generált mediterrán ciklon, ami jelen számítások szerint rajtunk gázolna át.
A hidegfront kedd délután, szerda délelőtt okozhat többfelé kisebb havazást, hószállingózást és főként a Dunántúlon 1-2cm friss havat.
Mögötte hideg levegő áramolhat fölénk, egész az Adriáig eljuthat, minek következtében egy mediterrán ciklon keletkezik. A ciklon pályája a legfrissebb futtatásokon 3 modell alapján is kedvező lenne a havazáshoz. A magasban ugyan melegebb levegőt hozna, várhatóan ez a Dunától keletre eső területeket érintené és ezt is bizonytalan mértékben. Országszerte eshetne havas eső, hó, de az északi, illetve a Dunántúli megyékben lehetne megmaradó hóra készülni.
A legtöbb csapadék a délnyugati határ mentén eshet, itt akár 20-25mm is várható, ami jobbára hó formájában hullhat, sőt meg is maradhat, ám a hőmérséklet fagypont körül lesz, így olvadó hóra készülhetünk. Ennek ellenére a Dunántúlon 5-10 cm, a Bakonyban és délnyugaton akár 10-15cm-t elérő hóvastagság alakulhat ki.

Szerda késő délután érkezhet
Péntek reggel is néhol még havazhat, havas eső, eső eshet.
Nagy mennyiségű hóval számol az ECMWF modell
A GFS valamivel szelídebb kiadásban várja

A GFS fáklya-diagram alapján is látszik, hogy a hőmérséklet és a csapadék egyidőbeni megvalósulását egész jó valószínűség mellett várja, bár a csapadék mennyiségében még vannak eltérések.

Térkép

A folytatásban további jelentős csapadék érkezhet újabb mediterrán ciklonokkal, ám a halmazállapot még kétséges. Egyelőre úgy néz ki, legfeljebb nyugaton és a Bakonyban hullhat hó formájában a csapadék többsége, máshol az eső nyerhet!

Havazás
10 nap alatt jelentős csapadék hullhat, ennek zöme szerda estétől. A Bakony és az Alpokalja térsége többségében havat kaphat, ám olvadni fog, így gyarapodás kevésbé valószínű, máshol eső, hó, havas eső egyaránt lehet. Délen leginkább eső!

Térképek: WXCHARTS

A hétvégén is havazhat!