2-5 méter friss hó hullhat az Alpokban a napokban!

2-5 méter friss hó hullhat az Alpokban a napokban!

Egy erős mediterrán ciklon alakult ki az olasz térségben, ami a napokban Szlovéniát is eléri, illetve Ausztria délnyugati területeit is érinti.
Brutális mennyiségű csapadékot hoz majd magával az olasz, szlovén és délnyugat-osztrák részekre. Az alacsonyabban fekvő térségek esőt kapnak, sokfelé 100-200mm-t meghaladó mennyiség hullhat. Az Adria térségében zivatarok sem kizártak.
Nyugat-Olaszországban és Szlovénia nyugati részén hullhat a legtöbb csapadék, itt hétfőig 400-500mm csapadék is hullhat, ami 2000m fölött megmaradó hóban fog hullani, sőt 1500m körül lesz a fagyhatár, így már ott is olvadó hó eshet, a hegység nyugati, déli oldalán alacsonyabban is hó fog esni, bár kevesebb!
A csúcsokon 3-4m, sőt a legcsapadékosabb részeken 5m körüli hó is hullhat, ami elképesztő mennyiség, bár a súly alatt valószínűleg összébb tömörödhet. Több régióban is piros figyelmeztetés van kiadva rá!

A GFS fáklya-diagram valami elképesztő az Adriához közel! Forrás: itt
Közel 500mm csapadék hullhat néhány nap alatt, sőt az Alpokban néhol több sem kizárt, ami 2000m fölött hó lesz! WXCHARTS
Alpok hóvihar
Fagypont alatt alakulnak a hőmérsékletek 1500m fölött. WXCHARTS

Hozzánk a hétvégén viharos szél hoz meleg levegőt, majd jövőhéten sok csapadék és lehűlés érkezik!

Borító: Jurnal de Vreme