Hosszútávú kilátások: ködös, hideg időt követően az ünnepek havat is hozhatnak! (Animációs időjárás előrejelzés)

Hosszútávú kilátások: ködös, hideg időt követően az ünnepek havat is hozhatnak! (Animációs időjárás előrejelzés)

A hét elején érkező csapadékos idő, ami a Kőszegi-hegységben 30-35cm havat hagyott maga után, átmenetileg megváltozni látszik, és köd veszi át a helyét, ám az ünnepekre hó is érkezhet!

Hosszútávú animációs (hőmérsékleti és csapadék) időjárás előrejelzés:

Az animációs időjárás előrejelzés térképes alapja: WXCHARTS

A hétvégéig még a magasban hidegebb levegő áramlik fölénk, és mivel egyre inkább anticiklon határozza meg időjárásunkat, pára és köd képződhet.
Jövőhét elején egy észak-atlanti ciklon erős előoldali áramlásában a magasban több fokkal melegebb levegő szállítódik fölénk, ám a légmozgás gyenge lesz és anticiklon helyezkedik el felettünk, így úgynevezett hidegpárnás helyzet kialakulása várható. Ez azt jelenti, hogy a jövőhét nagyjából egészében ködös, párás, borús lesz, ám ahol átmenetileg felszakadozik a felhőzet, ott kellemes 10-12 fokos idő lesz.
A hét során a kontinens nyugati területeit ciklonok ostromolják, míg keleten nagy kiterjedésű anticiklonok teszik nyugodttá az időjárást, és délen Olaszországtól délre, mediterrán ciklonok okozhatnak többfelé csapadékot.


Szombaton egy markáns ciklon éri el a brit partokat és hidegfrontja Európa beléje felé hideg levegőt szállít, ezzel hazánkban is megtörve az anticiklon okozta ködös időt. A hét elejére csapadékot hoz, ám várhatóan nem lesz jelentős. Északon és a hegyekben havas eső, hó is eshet, máshol eső.
Ezt követően egy többközpontú ciklonrendszer alakulhat ki, ami Északkelet-Európát veheti célba és átmenetileg rendkívül meleg levegőt szállíthat fölénk, ám hátoldalán egy újabb ciklon érkezése valószínűsíthető, ami már nagyobb adag sarkvidéki levegőt szakíthat le.
A hideg a magasban december 23-24 között érkezne és nem elrugaszkodott, hogy mediterrán ciklont alakítana ki, ami a mostani modellkép alapján érint minket. Egyelőre a csapadék inkább esőben valószínű, de a hegyekben hó is lehet.
Karácsonyra hideg, fagyos levegő érkezhet, ami akár tartósabb ideig is vendégünk maradhat, ám egyelőre jelentős országos csapadéknak kicsi az esélye, így az országos fehér karácsonynak is.

Nagy mennyiségű hideg levegő érkezhet az ünnepekre!

Részletesen:

Szombaton és vasárnap hasonló idő valószínű. Borús, párás idő lesz és a legtöbb helyen nem látjuk majd a napot. A reggeli minimumok 0-5 fok, a nappali maximumok 2-8 fok között várhatóak.

Hétfőtől szerdáig nem sok változás lesz időjárásunkban. A magasban érkező meleg hatására az anticiklonális helyzetben megvastagszik a köd és rétegfelhőzet, minek köszönhetően szürke, hűvös időnk lesz. Reggelente néhol, főként északon és a Bakonyban fagyhat, napközben 3-8 fok valószínű. (Hétfőn még a Dunántúlon süthet a nap!)

Csütörtöktől vasárnapig néhány fokkal hidegebb lesz. A borús, párás idő sajnos továbbra is vendég lehet, bár vasárnap délutántól egy közelgő frontnak köszönhetően csapadék kezdődhet, ami esetleg a hegyekben hó formájában is hullhat. Éjszakánként többfelé előfordulhat gyenge fagy, nappalomra 2-6 fok valószínű.

Időjárás előrejelzés

A folytatásban eleinte inkább az eső lesz a jellemző és a pozitív értékek, majd karácsonyra téliesebb idő körvonalazódik, nagyobb bizonytalansággal!

Borító: WXCHARTS