Hosszútávú időjárás előrejelzés: ködös kezdet, majd karácsonyra jöhet a változás!

Hosszútávú időjárás előrejelzés: ködös kezdet, majd karácsonyra jöhet a változás!

Bár a cím tipikus karácsonyi csodának, vagy kattintásvadásznak hathat, mégis a jelenlegi (és több napos) modellfuttatások alapján úgy látszik az ünnepekre érkezhet változás időjárásunkban!

Hosszútávú animációs időjárás előrejelzés, hőmérséklet és csapadék:

Az időjárás előrejelzés térképes alapja: WXCHARTS

Eleinte ködösen indul a folytatás, aminek oka viszonylag egyszerű. Európa középső és déli területeit gyakorlatilag teljesen lefedi egy nagy kiterjedésű anticiklon, ami az észak-atlanti térségben kavargó ciklonokból meleg levegőt kap a magasban előoldali áramlásnak köszönhetően. Keletebbre szintén anticiklon helyezkedik el, de annak hatása minket nem érint.
A magasnyomású területen a légmozgás lecsillapul, és mivel a magasban enyhébb lesz a levegő, kedvező lesz a köd képződésének. A napsütés hiányában úgynevezett hidegpárnás helyzet alakul majd ki, azaz a felszín közelében beragad a hideg, ködös levegő.

Jól látszik, hogy a tőlünk nyugatra elhelyezkedő ciklon előoldalán Spanyolország térségében már most is melegebb levegő áramlik a magasban.
Napokban fölöttünk is bemelegszik, ám légmozgás hiányában ködös időt eredményez és hűvös napok jönnek

Az anticiklon kitartóan vesztegel majd felettünk, ám mint minden “jónak”, egyszer ennek is vége lesz. Az első változást hozó esemény a jövőhét vége felé tehető, valamikor december 20-a köré. Ekkor egy több központú ciklonrendszer éri el a brit partokat. Ennek hidegfrontja benyomul a kontinens belseje felé és átmenetileg keletre szorítja az anticiklont. Ezt a 2 nagy hosszútávú modell is hasonlóan látja, ECM és a GFS, bár az időpont ilyen távlatokban még változhat, de valamikor a hétvége környékén már változás érkezhet.
Ez azonban a lehűlés tekintetében átmeneti lesz, ugyanis még mindig inkább tőlünk nyugatra zajlanak majd az események. Habár nagyon valószínű, hogy a leszakadó hideg egy mediterrán ciklont is generál, ami érinthet is minket.

Hosszútávú időjárás előrejelzés
Átmenetileg hideg levegő érkezik fölénk
A hidegfront által generált mediterrán ciklon csapadéka érinthet minket, a hegyekben havazás sem kizárt

Ezt követően újabb anticiklonális helyzet következhet, ami átmenetileg megtöri a hideg leáramlását, sőt az északnyugaton elhelyezkedő ciklonok melegszektorában melegebb levegő érkezik, így karácsony első feléig, akár tavaszias időben is részünk lehet. Ez már jobban hasonlít az elmúlt évek statisztikájára, de még mindig nincs minden veszve.

Rövid időre ismét anticiklon helyezkedhet el felettünk és megenyhül majd az idő.

Az újabb adag hideget és esetleg mozgalmas, havas időt több komponens adhatja egyszerre. Egyrészt Skandinávia térségében kialakul egy több központtal rendelkező ciklonrendszer, ami hideget szállít. Másrészt tőle nyugatra az Atlanti-óceán északi területein egy anticiklon gátolná átmenetileg a délnyugatról érkező ciklonokat, ami gátat szabhat az onnét érkező melegnek is. Karácsonykor érkezne meg a ciklon hidegfrontja, bár jelenleg eltérések vannak az érkezésben, így lehet, hogy az ünnepek első napján, és lehet, hogy közvetlen az ünnepek után jönne meg, de ez a makroszinaptikus váltás még igen sok bizonytalan tényezőt hordoz magában, így a frissítésekkel mindig közelebb jutunk az igazsághoz.
Mindenesetre az anticiklon átmenetileg blokkolná a délről érkező meleget, a ciklon hidegfrontja fölénk szállítaná az északról leszakított hideget és némi csapadékkal is kecsegtet, tehát, ha nem is országosan, de van esélye a fehér karácsonynak. Ezt követően a hideg lejutna a mediterrán térségbe, ami valószínűleg ciklont generálna, így az újabb esély havazásra az ünnepek körül, után.

Majd karácsonyra betörhet a hideg. Az időjárás meglephet minket!
Sarkvidéki eredetu hideg érkezne
Azonban az országos csapadék egyelőre nem nagyon valószínű, de elszórtan eshet hó!

Mennyi az esélye a fehér karácsonynak?

Jelenleg a különböző GFS eps tagokat figyelembe véve több húz a hidegebb kimenetel felé, ami az átlaghoz közeli hőmérsékleteket eredményezne. Van köztük pozitív és negatív irányba is kiugró érték, de az átlag lefelé ível. Bár a vasárnap 12:00-ás futás valamelyest különbözik a többitől, mert a fő tag pozitív irányban elszállt, de ez még annyira nem beszedés ilyen hosszú távlatokban.
A csapadékot illetően az ünnepekre igen nagy a szórás, jelentős országos csapadéknak egyelőre nem nagy a valószínűsége, de ki nem zárható!
Megj.: az esti futtatás hamarabb várja a hideg érkezését és csapadékot is ad mellé, így nyilván a fehér karácsony esélye is növekszik!

A korábbi fáklya-diagram, a friss ennél hidegebb kimenetellel számol, hamarosan csatoljuk, ha a teljes frissítés végigfutott! Térkép: wetterzentrale
A frissítés már reálisabb képet tükröz.

Összességében talán az elmúlt évekhez képest magasabb az esélye a télies karácsonynak, sőt többfelé esély mutatkozik, hogy hó is essen az ünnep valamely napján, de nagy bizonytalansággal terhelt!


Miért bizonytalan ennyire?

Azt hiszem ez kimeríthetetlen téma, de néhány alapvető buktató: az egyik a nagy időtáv, ami már önmagában is nehéz eset. A másik, hogy az ünnepek előtt közvetlenül egy anticiklon terjeszkedik fölénk, ami sokszor teljesen meggátolja a frontok bejutását, így a tartósabb anticiklon esetén a hideg nem törne be karácsonyra, bár ez egyre valószínűtlenebb. A másik probléma, ha az egész ciklon-anticiklon rendszer északkeletebbre húzódik, ekkor melegebb lesz, bár jelenleg ez is kevésbé valószínű. A csapadék megléte sem biztos egyelőre, a hideg valószínűbb!

Ennek ellenére most úgy tűnik, van értelme reménykedni a hangulatos, havas ünnepben, mert karácsony tájékán mindenképp változás érkezik! Hátha az időjárás megajándékoz minket!

Hosszútávú részletes, térképes előrejelzés itt olvasható!

Az időjárás előrejelzésben használt térképek: WXCHARTS