Karácsonyra markáns lehűlés érkezhet: tartósan téli idő, akár többszöri havazás!

Karácsonyra markáns lehűlés érkezhet: tartósan téli idő, akár többszöri havazás!

Bár még nem látni a rétegfelhőktől a változást, jövőhéten, kissé közhelyesen az ünnepekre érkezhet meg a várva-várt téli idő!

Hosszútávú animációs csapadék és hőmérsékleti előrejelzés:

Térkép: WXCHARTS

Szentestéig szinte tavasz lesz!

Eleinte még egy anticiklon helyezkedik el fölöttünk, ám napjai már meg vannak számlálva. Hétvégéig hűvös, párás és borús időnk lesz, mert a gyenge légmozgás és a magasban fölöttünk elhelyezkedő enyhébb levegő kiváló hidegpárnás helyzetekre.
Jövőhét elején söpri ki a borús időt egy hidegfront. Ez hétfő délután, kedd délelőtt érhet el minket. Nyomában átmenetileg megerősödik a légmozgás, eső is kialakulhat és néhány fokkal enyhébb levegő érkezik. Lehűlés helyett inkább enyhülést hoz. Nagyjából Szenteste napjáig melegebb, előoldali áramlást indít el, ami a magasban több fokos melegedést jelent. Záporok, kisebb eső országszerte előfordulhat a hét első felében, ám ahol felszakadozik a felhőzet, ott kimondottan enyhe lesz a levegő. Általában 6-10 fok lehet, de délen és délnyugaton, akár 11-13 fok sem kizárt.

( Jelmagyarázat: M=anticiklon/magasnyomás, A=ciklon/alacsony nyomás, kék=hideg, piros=meleg)

Látszik, hogy eleinte még kimondottan enyhe levegő áramlik fölénk az ünnepek előtt.

Hidegbetörés jöhet a fa alá!

Szerencsére nem tart örökké a tavaszi idő, persze kinek mi a szép karácsonykor, hiszen egy újabb markáns ciklon és annak frontja ér el minket. Hidegfrontja egy mediterrán ciklont generál, ami 24-én érné el hazánkat és a legtöbb helyen jelentős (valószínűleg) esőt hagyna maga mögött. Késő estétől északon és északnyugaton átválthat hóba is a csapadék.
Majd 25-én a karácsonyfa alá, azaz inkább fölé, meglehetősen nagy mennyiségű hideg törne be és a folytatást ez a sarkvidéki eredetű hideg levegő határozná meg. Az ünnepek alatt is kellően hideg lesz ahhoz, hogy a csapadék ne csak eső, hanem havas eső, akár megmaradó hó formájában is hulljon. Már csak az a kérdés, hogy lesz-e csapadék. Nos, ezt részletesebben lentebb vesézzük ki, de előtte még nézzük mi jöhet ezután.

Jól látszik az ünnepekre ránk zúduló hideg!
Csapadékból sem lesz hiány, ám sajnos zöme esőben hullhat a következő bő egy hét során
Karácsony másnapjára kimondottan fagyos levegő lesz fölöttünk.

A folytatás havas, hideg időt hozhat?!

Mivel az Atlanti-óceánon, a spanyoloktól nyugatra egy nagy kiterjedésű anticiklon alakulna ki, illetve Európa északi, északkeleti részein szintén egy nagydarab magasnyomású képződmény fészkelne be, egy képzeletbeli “folyosót” alakítanának ki, ahol a ciklonok közlekedhetnek. Mivel északnyugat-délkelet az irányuk, folyamatosan hideget szállítanak majd előreláthatólag, ezért napokon át folyamatosnak látszik a hideg utánpótlása. A csapadék, mint mindig, nagyobb bizonytalansággal övezett. Jelenleg több egymást követő ciklon, azok frontja és az általuk generált mediterrán ciklonok hozhatnának többször is havazást, akár országos szinten is. Ez alapvetően reális lehet, de ezeknek a pontos elhelyezkedése már annyira bizonytalan, hogy csupán említésre érdemes.

Karácsony havazás
Az ünnepek után egy markáns ciklont vizionál a GFS modell!
A magassági nyomási adatokból is látszik, hogy rendkívül alacsony nyomással bíró heves ciklon érheti el a kontinenst a két ünnep között!
Lesz csapadék Karácsonykor?

A kérdés, amire őszinték leszünk: senki sem tudja a pontos választ. DE, a mostani, és több napos futások trendje azt mutatja, hogy az ünnepekre, főként karácsony második napjára már jócskán lehűl a levegő. Az átlaghoz közeli, vagy az alatti hőmérsékletek lehetnek. Ebben is van szórás, ami az alábbi GFS fáklya-diagramon is jól látszik, ám a különböző, úgynevezett eps tagok (színes vonalak) szinte egytől egyig (na jó, csak nagy többségben 😀 ) az átlag alá szórnak. Ez azt jelenti, hogy ezek zöme, beleértve a fő futást és ezeknek átlagát is, a hidegebb kimenetelt várják, ami éjszakánként fagyos, nappal is fagypont körüli időt jelentene december 26-tól szinte országos szinten.
Itt is a csapadék a bizonytalanabb. December 24. környékén viszonylag stabil (még a láthatóan magas szórás ellenére is) a jelentősebb csapadék valószínűsége, ám ez sajnos csak kis eséllyel esne hóként a mostani futtatás alapján, bár megjegyzendő, hogy volt már néhány frissítés, ami hóként várta, de egyelőre kisebbségben vannak.

Karácsony első napján még mindig elég valószínű a csapadék, bár összehasonlítva a Győrre (1.) és Szegedre (2.) vonatkozó diagramot, látszik, hogy mennyiségben is van különbség és a hőmérsékletben is. Míg északon, északnyugaton már karácsony első hajnalán is van esély a hóra, addig délkeleten lényegesen kisebb az esélye.

December 26-án már kisebb a jelentős csapadék esélye, az eps átlag (fehér vonal) láthatóan alacsonyabb szinten van és kevesebb eps tag szór felfelé. Ez nagyjából annyit jelent, hogy ugyan lehet csapadék, de kisebb az esélye, hogy nagy mennyiségű hulljon. A hőmérsékletet is figyelembe véve viszont, ha lesz valami, az jó eséllyel hó, havas eső lehet.

Jelmagyarázat: a felső harmadán lévő vonalak jelölik az 1500m körüli magasságban lévő hőmérséklet alakulását, aminek skálája a bal oldalon olvasható. Az alsó vonalak jelölik a csapadékot, melynek skálája a jobb oldalon olvasható. A vízszintes tengelyen van a dátum elhelyezve. A különböző vonalak, eps tagok jelölik a modell különböző számításait. Ezeknek átlagát a fehér vonal jelöli. A piros vastag vonal a sok éves átlagra vonatkozik.

forrás: wetterzentrale
forrás: wetterzentrale

Szóval mennyi a valószínűsége a fehér ünnepnek?

Összességében országos szinten nem sok egyelőre. A hőmérséklet és csapadék egyidejűleg országosan csak kevés esetben van kellő átfedésben a hóhoz a több különböző tag között, viszont a hegyekben és kisebb területeken nem rosszak az esélyek. A legtöbb esély nyugaton, északnyugaton, északon és esetleg délnyugaton van a fehér ünnepre. Máshol sem zárható ki, de sokkal kevesebb eps tag van hőmérséklet és csapadék terén átfedésben a havazáshoz, megmaradó hóhoz!

Télies, akár havas lehet a folytatás!

Mint azt már fentebb írtuk, a különböző ciklonok és anticiklonok elhelyezkedése kedvez a tartósabb északias áramlásnak, ami egyelőre hidegebb, télies időt sejtet napközben is fagypont körüli hőmérséklettel és éjszaka komolyabb fagyokkal.
Mivel elég aktív lehet a ciklon tevékenység ezen a vonalon, csapadék is többször előfordulhat, amit a fentebbi fáklya-diagram is jól mutat, hiszen végig aktív a csapadékos része. Ennek azonban mennyisége, időbeni és térbeli eloszlása még megjósolhatatlan. Csupán annyit mondhatunk, biztató a helyzet a télimádók számára!

Érdekességképpen 2021 első napjára vonatkozó hőmérsékleti térkép. Továbbra is téli időt sejtet!

Részletes hosszútávú térképes előrejelzéshez kattints ide!

Térképek: WXCHARTS

Borító: denverpost