Mediterrán ciklon érkezik, záporokkal, akár zivatarral, a hegyekben ónos esővel, havazással!

Egy mediterrán ciklon közelíti meg hazánkat, keleten záporok, akár egy-egy zivatar, a hegyekben havazás jöhet!

Egy erőteljes hidegleszakadás érte el a Földközi-tenger medencéjét, és Észak-Olaszország környékén mediterrán ciklon alakult ki. A téli félévben igen sokszor alakul ki azon a környéken mediterrán ciklon, mely hazánkba vagy esőt, vagy havat hoz, attól függően, mi a ciklon pályája.
Jelen esetben az ország nagy részén 2 méteres magasságban pozitív hőmérséklet uralkodik, így síkvidéken eső, záporeső várható, de a Tiszántúlon egy-egy intenzív zápor bedörrenhet, zivatarra is van kilátás!

A hegyekben kissé máshogy alakul a helyzet, ott reális esélye van, hogy az intenzív csapadékhullás közben halmazállapot-változás történjen, azaz hózápor alakuljon ki. Erre az Északi-középhegység magasabb csúcsain van reális esély.

A radarképen, -különösen a lent látható módon, a légnyomásadatokkal kombinálva- jól kirajzolódik a mediterrán ciklon, és annak csapadékmezeje.

Záporok keleten, délután zivatarok, havazás is jöhet!

Az alábbi képen pedig a felhőzetét láthatjuk, Magyarország keleti részei felett vastag felhőtakaróból esik az eső, beágyazódott záporokkal.

A következő napokat is ez a ciklon, illetve a hozzákapcsolódó csapadékmező fogja meghatározni, várhatóan a jövőhét közepén halad el az ország déli területei felett, majd tőlünk keletre gyengülni kezd, és felmorzsolódik, addig azonban több hullámban fog még esőt, záport, a hegyekben pedig havazást hozni országunkba.

Térképek: Windy.com

Borítókép: MetKép/Paróczai Attila

Ez is érdekelhet!  Napközben is lehet már csapadék, majd ciklon érkezik