Kora tavaszias napok jönnek!

Szinte március végén érezhetjük magunkat a következő napokban, kora tavaszias időben lesz részünk!

Az erős melegadvekciónak köszönhetően töb fokkal az átlag feletti hőmérsékleti értékek várhatóak hazánkban, a jövő hét elejéig! Nappal 12-17 fok közötti csúcshőmérsékletek, és az ország nagy részén a hajnali fagyok is eltűnnek.

Hogy kicsit árnyaljuk a képet, nem az egész országra lesz jellemző ez az időjárás, északon, és különösképpen északkeleten jóval hűvösebb időjárás várható, bár némileg ott is átlag felett maradnak a hőmérsékleti értékek.

Nézzük részletesen:

Ma nagy területen várható 10 fok feletti csúcshőmérséklet, de északkeleten csupán 5-7 fokig melegszik a levegő. Egy ciklon hidegfrontja érinti az északi területeket, így ott kisebb záporok, és eső is lehet, de jelentős mennyiségű csapadék nem várható.

Kora tavaszias napok jönnek! 2

Holnap még nagyobb területen várható kellemes, enyhe időjárás, ekkor semmi sem fogja zavarni a meleg levegő beáramlását, így északabbra is melegebb lehet az idő, 13-15 fok várható az ország nagy részén.

Igazi tavaszias időjárásunk lesz!

Pénteken azonban megtörik a trend, és átmenetileg mindenhol visszaesnek a maximumok, délen azonban így is 10 fok felett tetőzik majd a hőmérséklet, de északról markáns hidegfront érkezik jelentős lehűléssel, és kiterjedt csapadékkal!
Erősen kontrasztos lehet a hőtérkép, északon 0-5 fok körüli, délnyugaton 15 fok körüli értékekkel!

Kora tavaszias napok jönnek! 3

Szombaton is marad az erős kettősség, délen, délnyugaton kifejezetten kellemes, meleg idő, északon azonban hideg, télies nap várható!

Kora tavaszias napok jönnek! 4

Szombaton még kellemes meleg idő várható, majd vasárnapra már az ország nagy részén elkezdenek visszaesni a maximum hőmérsékletek, és hétfőn véget ér az átmeneti tavasz.

Térképek forrása: Meteologix.com

Borítókép: Wxcharts.com