Mediterrán ciklon, országos esővel

Áradhatnak folyóink, mediterrán ciklon érkezik sok esővel!

A hétvége közeledtével egy hullámzó frontrendszer közelíti meg Magyarországot, ami Németország középső tájain akár elszineződött hóval, sáros esővel várható. Nálunk a front csak érinti hazánkat, leginkább északon, északkeleten jár csapadékkal, ami lehet hó, havas eső és ónos eső is. Dél felé haladva egyre biztosabb, hogy nem szilárd halmazállapotú csapadék várható.

Először hidegfront esővel, hóval, és ónos esővel, majd mediterrán ciklon országos esővel!
Szombaton várhatóan eső, hó, ónos eső is előfordul.

Ez a front az Alpok lábánál minden bizonnyal hullámot vet és Genova, valamint az Adria térségében egy mediterrán ciklont mélyít ki, ami a vasárnap estétől kiadós, tartós csapadékot és kellemetlen időt ígér. Jelenlegi modellfutások szerint kicsi eséllyel akár az ég is megdörrenhet, ugyanis elég magas lesz a szélnyírás és helikalitás ahhoz, hogy akár egy- egy hevesebb záporgóc zivatarrá fejlődhessen, bár konvektív energia hiánya ezt még erősen kétségessé teszi.

Mediterrán ciklon érkezik. Rövid időfolyamra, ábrázolva.

Mivel az elkövetkezendőkben az északkeleti folyók vízgyűjtője telítetté válhat, ezért a Bodrog, Szamos, valamint a Tisza felső vízgyűjtőjén akár másodfokú árvízvédelmi készültség is életbe léphet!

Forrás: http://www.hydroinfo.hu/

A folytatásban újra hidegebb idő köszönthet ránk, de csak átmenetileg. A további folytatás a ciklonpályák, valamint az idő hossza és a modellek bizonytalansága miatt még kérdéses, mint ahogy a mediterrán ciklon pályájában is lehetnek még akár 50-80 km-es eltérések. De a modellek egyre inkább összetartanak, mind a kiadós csapadék, mind az itt bemutatott ciklonpályában egységességet mutatva.

Borítókép: Körte Éva- Metkép->A ti csoportotok!

Ez is érdekelhet!  Csütörtökön már több lesz a napsütés, de még elvétve lehet záporeső