Nagy a belvíz, és további, tetemes mennyiségű csapadék érkezik!

Nagy területen van belvíz, és további, jelentős csapadék érkezik a következő 1 hétben!

Sajnos nagy területen van jelenleg belvíz, mely a Tiszántúlon, és délkeleten okozza a legtöbb gondot! Országos szinten 46 szakaszon folyik a védekezés, melyből 35 szakaszon I. fokú, 11 szakaszon II. fokú belvízvédelmi készültség van érvényben.

Jó hírekkel sajnos nem tudunk beszámolni, ugyanis a következő időszak is csapadékosnak ígérkeznik, és a legtöbb eső keleten várható, ahol 10mm feletti összesített csapadék hullhat!

Lent, az ECMWF előrejelző modell által február 13-a hajnali 1 óráig várható összesített csapadéktérképe látható.

Bár a GFS hasonló térképe jelentősen eltér a területi eloszlást tekintetében, szintén nagy mennyiségű csapadékot prognosztizál a következő időszakra!

Talán ez utóbbi átmenetileg kedvezőbb forgatókönyv lehet, ha a jelenlegi, belvízzel elöntött területekkel vetjük össze, hiszen épp ott esne némileg kevesebb eső, ahol már így is gondokat okozott a bőséges csapadék. (A térkép megtekintehető itt)

A telített talajokon gyorsan okozhat belvizet a további eső, csapadék

A sors iróniája, hogy épp azok a körzetek maradhatnak komolyabb csapadék nélkül, ahol még bőven elférne az eső, míg a már telített talajokra újabb esőzések érkeznek, amik jelentősen növelik majd a belvízzel elöntött tarületek nagyságát.

Egy biztos: idén nem lesz aszály a tél végére, így már “csak” a belvízzel kell megküzdeniük a gazdáknak!

Források:
Előrejelzési térképek: Wxcharts.com
A talaj nedvességtartalmát bemutató térképek: met.hu

Borítókép: Wikimedia

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!