Visszatérhet a tél, hó és kemény fagyok vagy nem?

Visszatérhet a tél, hó és kemény fagyok vagy nem?

Köszönjük, ha a piros “YouTube” ikonra kattintva feliratkozol!👇

A napokon át tartó anticiklonális idő a hét végétől változni látszik, amikor egy hidegfront hozhat több fokos lehűlést és északon akár hó is eshet!
Erről részletesen ide kattintva olvashat!

Hosszútávú videós előrejelzésünk:

Köszönjük, ha a piros “YouTube” ikonra kattintva feliratkozásoddal segíted munkánk!❤👇

Újabb kemény mínuszok várnak ránk?

Március első hetében valami készül. Nem, nem egy levesrecept kerül megírásra vagy hasonló. A hosszútávú modellek már napok óta pedzegetik és egyre inkább erősítik a lehetőségét egy markáns hidegbetörésnek. Noha ez még 8-10 napra van tőlünk, nem elvetendő, de érdemes fenntartással kezelni a hosszútávú számítások bizonytalanságából kiindulva.
Éppen ezért 3 hosszútávú modellt és azok számításait igyekszünk összehasonlítani.

A hőtérképek az 1500m-es magasságra vonatkoznak!

Európai hosszútávú modell, ECMWF:

Az ECMWF modell a hét második felétől számol lehűléssel, melynek mértéke néhány fokkal az átlag alatti értékeket adhat. Éjszaka erősebb fagyokkal, nappal 10 fok alatti értékekkel. Tehát alapvetően nem kirívóan hideg, bár a frissítés még nem tartalmazza a későbbi, másik modell által hidegnek vélt napokat, ellenben az áramlás, amivel számol, a hidegnek kedvez jelenleg, azaz a hét utolsó napjait télies hőmérsékleti értékekkel folytatná.

Erre a hétre, a hét eleji átlagnál melegebb időt is beleértve a modell átlagos, illetve annál néhány fokkal hidegebb időt vár! Ezt úgy kapja meg, hogy a hét napjain mért értékekből von egy átlagot, így ha az első napok melegebbek 5-10 fokkal, akkor a második felében hidegebbnek kell lennie.

https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/europai_elorejelzes/

CMC GDPS télies képe:

Az előzőhöz hasonlóan ez a modell sem lát el a végletekig, de a jövő hét közepéig igen. Ekkor egy markáns hidegbetörést vár, ami jóval az átlag alatti hőmérsékleteket adhat, és az általa várt áramlásból következik, hogy a hét hátralevő napjain további hidegebb levegő érkezne.

Amerikai hosszútávú modell, GFS zord időt vár:

Az összes közül ez a modell számol a leghidegebb értékekkel, ugyanakkor az is igaz, hogy az előzőek nem “látnak” el a hét végéig. Alapvetően az első két modellhez hasonlóan a hét második felében markáns hidegbetörést vár és akár valóban kemény téli napokat, illetve havat.

Tél hó fagy hideg

Fáklya-diagramok magyarázata:

A GEM és a GFS fáklya-diagramja talán szemléletesebb, mint a fenti ábrák, ha tudjuk, hogy mit keressünk. A fentiek a fáklyán elhelyezkedő vastag zöld vonal képei, ez a modell fő számítása. A diagram felső része a hőmérséklet, az alsó a csapadék. A vastag piros a sok éves átlag, a vastag fehér a különböző számítások, úgynevezett eps tagok átlaga.
Ebből az látszik, hogy egyértelműen lesz lehűlés,  ám csupán a fő számítások várnak jóval átlag alatti értékeket. Mégis érdemes figyelembe venni, hiszen nem véletlenül van kiemelve ez a számítás.
Maga a modellek átlaga az az ilyenkor megszokott alatti értékeket vár, de nem jelentősen, és kevés csapadékot is ad, ami viszont a hegyekben hó lehet.

GEM
GFS

Diagramok: wetterzentrale

Akkor lesz tél vagy napozhatunk? 😀

Mivel a hosszútávú modellek egyaránt számolnak ugyanabban az időszakban télies fordulattal, érdemes vele számolni, hiszen ez lényegesen növeli az esélyét, ám még így is több a valószínűsége az átlagos vagy néhány fokkal hidegebb időnek az évszakból fakadóan. Ami éjszakánként erősebb (-3, -7 fok) fagyokat, nappal 5-10 fok közötti hőmérsékleteket jelent.
Fontos követni a friss előrejelzéseket, mert ilyen távlatban még sok minden változhat és láttunk már télies fordulatokat koratavasszal!

Térképek: wxcharts