Erősödő ködhajlam, majd markáns hidegfront!

A hét végéig erősödő ködhajlamra kell számítani, majd péntek éjjel markáns hidegfront érkezik!

A mai nap a napsütésről, és kellemes hőmérsékletről szól, azonban a következő napokban egyre nagyobb területeken jelennek meg a pára és ködfoltok, amik egyre makacsabbul fogják tartani magukat.
A magasban továbbra is enyhe felettünk a levegő, azonban a téli félévben gyakori jelenség az inverzió. Ekkor a talaj közelében a levegő erősebben lehűl, és hidegebbé válik, mint a magasban. A hideg levegő pedig, mint tudjuk nehezebb, és ezzel sajnos konzerválódik a légrétegzettség.

Erősödő ködhajlam!
Nagy területű ködmezőt jelez előre az ECMWF globális modell péntek hajnalra.
(A sötét színezésű részek a ködös tájak)

A fenti helyzetet egy érkező hidegfront fogja megoldani, ami szinte kisöpri a levegőt a Kárpát-medencéből. Szombaton ennek köszönhetően már megszűnnek a pára és ködfoltok, szombaton pedig a szakadozott felhők közül a nap is kisüthet.

Megérkezik a hidegfront, véget vet az inverziónak.
A hidegfront érkezése az ECMWF globális modell előrejelzési térképén, péntek késő este.
A hidegfront érkezése az ECMWF globális modell előrejelzési térképén, péntek késő este, Közép-európai térképkivágat. Látványosan hidegebb levegő érkezik, közel 10 fokos a hőmérsékletkülönbség!
A hidegfront érkezése az GFS globális modell előrejelzési térképén, szombaton kora hajnalban.
A hidegfront érkezése az GFS globális modell előrejelzési térképén, szombaton kora hajnalban, Közép-európai térképkivágat. A GFS némileg kisebb kontraszttal számol.
A GFS modell csupán északkeletre ad gyenge csapadékot.
Az ECMWF modell kiterjedtebb csapadékmezővel, és nagyobb intenzitással számol, mindezek mellett a hegyekben felveti a havazás esélyét is.

Az érkező hidegfront országos esőt nem, de északkeleten akár kiadós csapadékot is hozhat, a hegyekben havazással, havas esővel. A GFS, és az ECMWF modellek igen eltérő mennyiségű csapadékkal számolnak, így pontosabb becslést a következő napokban lehet tenni, de az már szinte biztos, hogy az ország nagy részén szárazon vonul át a front.

Míg a hét végéig a déli, különösen a délnyugati országrészben élők igazi tavaszi időt élhetnek át, északon, északkeleten kellemetlen, ködös napok jönnek. Dényugaton 16-18 fokos maximumokkal, északkeleten 6-8 fok lesz csupán a legmelegebb órákban. Az érkező hidegfront így északon, északkeleten jobb időt hoz, bár a hőmérsékleti értékek nem fognak nagyot változni, de a hőérzet jelentősen javul.
A déli vidékeken azonban jelentősen visszaesik a maximum hőmérséklet, és napokig 10 fok körüli értékeket olvashatunk le a hőmérőkről a legmelegebb órákban is.
Ezekkel együtt az éjjeli fagyok is cwsípősebbek lehetnek, -2, -4 fokig süllyedhetnek a hőmérők higanyszálai, de az északi, zárt völgyekben ennél lényegesen hidegebb is lehet.

Összasségében március elejére visszatérünk az évszaknak megfelelő hőmérsékleti értékekre, azonban kiadós csapadék továbbra sem várható, ami jó hír, hiszen hatalmas területeket öntött el a belvíz a csapadékos téli időjárás következtében.

Térképek forrása: Wxcharts.com