Hétvégére jelentős lehűlés érkezik!

A februári tavasz után hétvégére jelentős lehűlés érkezik, hózáporokkal!

Az elmúlt két hétben az ilyenkor megszokottnál jelentősen melegebb volt időjárásunk, ennek ékes bizonyítéka, hogy dőltek a melegrekordok is. Ahogy a népi megfigyelésekben szokták emlegetni, ennek meg lesz még a böjtje, most úgy tűnik, hogy márciusban még visszaköszön a tél!

A különböző előrejelző modellek már napok óta kacérkodnak egy erős hideghullámmal, az idő előrehaladtával pedig egyre biztosabbnak látszik, hogy télies időszak vár ránk március első felében.
A GFS, és az ECMWF modellek is jelentős lehűlést várnak márciu 5-től, melyben az elmúlt 1 hétben komoly eltérés nem látható. A hideg levegő biztosan le fog szakadni az alacsonyabb szélességi fokok felé, és az is biztos, hogy jelentős lehűlést eredményez majd.

Jelentős lehűlés érkezik, akár havazással, hóval!
Jelentős lehűlés körvonalazódik, akár havazással!
Forrás: Wetterzentrale.de

A bizonytalan, hogy tőlünk keletre történik a hideg levegő beáramlása, vagy épp Közép-Európába. Jelenleg egy tőlünk nyugatra történő hideghullámnak minimális az esélye, így a későbbiekben ezt a lehetőséget nem is tárgyaljuk.

Abban mindkét nagy előrejelző modell egyetért, hogy március első napjaiban jelentős hideg légtömeg indul el északról, és március 5-én eléri hazánkat is a hidegfront. A magasban 5-e, és 7-e között az ilyenkor megszokotthoz képest mintegy 8-12 fokkal hidegebb levegő áramlik, ami a 2 méteres magasságban mért hőmérsékleti értékeken is jelentősen meglátszik majd.

Hogy mennyire lesz hideg, az jelenleg is több paramétertől függ, de az, hogy a front mögött várhatóan derült, tiszta idő lesz, és gyengül a légmozgás is, nem sok jót ígér. Északon, északkeleten, illetve a Kiskunság homokkos területein -5 fok alatti reggelekre kell felkészülni, de országos szinten is fagy várható 2 méteres magasságban.
Nappal sem lesz kellemes az idő, mindössze 2-5 fokig fog melegedni a levegő, ami több fokkal alacsonyabb, mint az ilyenkor megszokott.
A leghidegebb szerdán, és csütörtökön várható, a szélvédett helyeken erős fagy alakulhat ki. Ami igazán rossz hírré teszi a jelentős lehűlést, hogy a sárgabarackfák virágrügyi ekkorra pirosbimbós, illetve kinyílt állapotban lesznek, ami miatt jelentős fagykárt szenvedhet ez a kedvelt gyümölcs. Az őszibarack, és akár a szilva ültetvényekben is jelentősebb fagykár keletkezhet.

Ez is érdekelhet!  Ciklon okoz többfelé borús, csapadékos időt

Nézzük részletesen, hogy mi is fog történni, miért ér el hozzánk a hideg?

Tőlünk messze északra, északkeletre egy erősen kimélyült, nagy kiterjedésű ciklon alakult ki, és halad lassan dél, délkelet felé. Ennek a ciklonnak a hátoldalán jelentős mennyiségű, sarkvidéki eredetű hideg indult meg. Nyugat-Európa felett egy anticiklon tanyázik, de már nem sokáig fog tudni érdemben beleszólni a térség időjárásába.

Hétfőn még nem láthatunk jelentős átrendeződést, de tekintetünket vessük messze északnyugatra! Izland térségében az addigi alacsony nyomású területek felszámolódnak, ami a nyomási viszonyok megváltozását vetíti előre, míg Európában az anticiklon lassan, engedelmeskedve a Coriolis-erőnek, kelet felé mozdul el.

Keddre mind az északkeletre lévő ciklon gyors közeledését, mind egy Izland középponttal kialakuló új nyomási központot észrevehetünk a térképen. Ez a kettő fogja megpecsételni a tavaszi idő sorsát. Közben a már felettünk lévő anticiklon egyre inkább délkelet felé helyeződik át, utat engedve a két új légköri képződménynek.

Ilyen mértékű hidegelárasztásnál mindig egy anticiklon, és egy ciklon közös áramlási rendszerét említjük, mint közvetlen kiváltó okot. Hogy miért, annak egyszerű a magyarázata. Az északi-féltekén az anticiklonok az óramutató járásával egyezően, míg a ciklonok épp fordítva, az óramutató járásával ellenkező irányban forognak. Mint két fogaskerék, “lehajtják” az alacsonyabb szélességi fokokra a hideg levegőt, ha megfelelő az elrendeződésük. Szerdára már közös rendszert fog képezni az észak felől érkező ciklon, és az Izland térségében kialakult erős anticiklon.
Innentől csak idő kérdése, és elér minket a hideg levegő.

Mivel mind az anticiklon, mind a ciklon lassan dél, délkelet felé halad, egyre közelebb ér a hideg légtömeg is. Közben az Európa déli területeire, majd a Mediterráneumba szorult anticiklon lassan szétesik, a továbbiakban már nem befolyásolja a kontinens időjárását.

A hideg levegő eléri a Földközi-tenger medencéjét, és ciklont generál Genova térségében. Ez várhatóan némi nedvességet pupál majd a Kárpát-medencébe, és rövid hózáporokat okozhat hazánkban is.
Időközben a nagy kiterjedésű, északról érkezett ciklon lassan kelet felé araszol és több középpontúvá válik. A ciklon továbbiakban már nem lesz hatással térségünk időjárására, így a frissen született mediterrán ciklon, és a nagy kiterjedésű, még mindig erős, és egyre közeledő anticiklon fogja uralni a terepet.

Ez is érdekelhet!  Ciklon okoz többfelé borús, csapadékos időt

A jövő hét végére teljesen fölénk húzódik az anticiklon, ismét párásabb, ködösebb időszakot jelezve. A mediterrán ciklon pedig lassan kelet felé mozdul, ahogy az anticiklon tolja maga előtt.

A hideg térnyerése a 850hpa-os (~1500m magasság) nyomássszintre előjelzett hőmérsékleti anomália térképeken is jól nyomon követhető, illetve a későbbi időszak várható tendeciája is leolvasható róla.

Köszönjük, ha a piros “YouTube” ikonra kattintva feliratkozásoddal segíted munkánk! ❤👇

Itt pedig a március 5-re számított 850hpa-os hőmérsékleti ábrán mutatjuk be, hogyan “tereli” hazánkba a két nagy légköri képződmény a hideget.

Összegzés:
A következő 1 hét időjárása komoly izgalmakat hozhat hazánkba is, változékonyabb, hűvösebb periódus előtt állunk. Hideg, időnként erősen szeles idő, hózáporokkal, az Északi-középhegységben, és az Alpokalján hózáporokkal, havazással, és akár néhány centi, pár napig megmaradó hótakaró is kialakulhat.

Források:
Windy.com
Wxcharts.com