Hétvégére betör a tavasz: 18-20 fok lehet a Dél-Alföldön!

Hétvégére betör a tavasz: 18-20 fok lehet a Dél-Alföldön!

Köszönjük, ha a piros “YouTube” ikonra kattintva feliratkozásoddal segíted munkánk!❤👇

A sarki légörvény lassacskán elveszti a kontinensre gyakorolt hatását, ami számunkra a télies fordulatok végét jelenti, noha ettől még erősebb hidegfrontokra és akár hajnali fagyokra lehet számítani.

Áttekintő kép:

A hideg oka:

Jelenleg az átlag alatti hidegnek két fő okozója van. Az egyik egy magasnyomású képződmény, anticiklon, amely az Atlanti-óceánon helyezkedik el. Mivel a meleg levegő déli, délnyugati irányból áramolhat, komoly gátat szab neki. A másik probléma, amit többek között az anticiklon okoz, a ciklonok pályájában rejlik. Északon és keleten sorra érkeztek/érkeznek a légörvények, melyek hidegebb levegőt pumpálnak délre és hidegfrontjaik változékony időt okoznak, sőt az Adrián sorra mediterrán ciklonok keletkezését segítik elő, így hazánk is ennek a hatását tapasztalhatta többszöri hózáporok és fagyos éjszakák sorával.

Az átlagnál jóval hidegebb idő

Hétvégére beköszönt a tavasz!

Bár kitartóan vesztegelt az AC (anticiklon) az óceán fölött, a hét közepére elindul a kontinens belseje felé. Ennek összetett hatása lesz, ugyanis a ciklonok délebbi pályán indulnak majd el, illetve ezeknek a melegszektorában az anticiklon meleg levegőt hoz magával. A bonyodalmakon túl ez térségünkben száraz, napos és meleg időt jelent majd, ami a hétvégén 18-20 fok körüli tavaszt hoz.

Az átlagnál melegebb idő lesz
Hétvége tavasz 20 fok Alföld

Változékonyság, hullámvasút!

Sajnos ez még nem lesz stabil és egyenletes, ami a frontra érzékenyek számára rossz hír, ugyanis a ciklonok hidegfrontjai is elérik térségünket, záporos csapadékot okozva és a hőmérséklet is hullámzó lesz a következő héten.

Újból hidegebb levegő érkezik, de már nem ilyen mértékben.

Hosszútávú hőmérsékleti előrejelző videó:

Kattints a piros “YouTube” ikonra!

Mit jelent ez a Dél-Alföld számára?

A következő néhány nap, nagyjából szerdáig bezáróan még az átlagnál hidegebb lesz. Hétfőn és kedden erős lehet az északi szél és fagyhat is, sőt a hét első napján még hószallingózás is lehet.

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!

Szerdától azonban déliesebbre fordul az áramlás és lassacskán melegebb levegő érkezik, átmenetileg nyugodtabb idő keretében. Napról napra néhány fokkal enyhébb lesz a délután és a fagyok is megszűnnek.

Hétvégén már 18-20 fok is lehet és a nap is sokat süthet. A szél mérsékelt marad. Amolyan igazi tavaszi időt hozhat a nyári időszámítás!

A következő hét első felében tovább melegedhet a levegő és délutánonként már 20-23 fok sem kizárt, az éjszakák is enyhülnek. A minimumok 5-7 fok körül lesznek.

A hét második felétől azonban hidegfrontok érik el hazánkat, melyek egyelőre úgy látszik, a téli időt nem hozzák vissza, de néhány fokkal hidegebb levegőt szállítanak, erős széllel érkeznek és zápor, eső kialakulhat!

Részletes 13 napos hőmérsékleti előrejelzés:

Kattints a piros “YouTube” ikonra!

Térképek: wxcharts