25-26 fokos meleg után havazás, hidegbetörés vár Európára!

25-26 fokos meleg után havazás, hidegbetörés vár Európára!

Köszönjük, ha a piros “YouTube” ikonra kattintva feliratkozásoddal segíted munkánk! 👇❤

A címben nincs elég hely egy ekkora terület hosszú időintervallumban történő tökéletes jellemzésére, ám a kontinens az átlagnál melegebb időjárásból visszacsöppen a téliesbe a következő napokban.

20-26 fokos meleg, blokkoló anticiklon!

Hosszútávú hőmérsékleti anomália animáció:

Kattints a piros “YouTube” ikonra! 👇

A hét első napjaitól egészen csütörtökig a kontinens időjárása jobbára az átlagnál melegebb lesz. Ez alól a keleti és délkeleti részek képeznek kivételt, ahová észak felől folyamatosan hideg levegő áramlik, ezzel az átlagnál 8-10 fokkal hidegebb értékeket mérhetnek.

Az átlaghoz képest 15 fokkal melegebb közepén, hidegebb délkeleten


Európa nyugati, középső és északnyugati részei fölé erős melegadvekció kíséretében egy anticiklon települ be, úgynevezett “omega block” helyzetet teremtve néhány napra.

A középső területeken blokkoló anticiklon
A sok éves átlaghoz képest magasabb nyomás lesz

Ennek hatására a magasban történő erőteljes melegedés csapadék nélkül fejtheti ki hatását. Spanyolország és Franciaország területén sokfelé mérhetnek majd 24-26 fokot, de Németország vagy akár hazánk is 20-25 fokos melegben részesül.

A magasban a 10-15 fokos értékek egész a kontinens belsejébe jutnak és ezzel az átlagnál 10-15 fokkal melegebb időt hoznak.

850hPa nyomáson (1500m) vett hőmérsékletek a hét elején

Az első öblítés a hidegből, zivatarokkal!

Csütörtökön először Európa nyugati, északnyugati, majd péntekre már a déli területei is kapnak egy falatot a hidegebb légtömegekből. Egy erős északi ciklon hidegfrontja tolja nyugatabbra az anticiklont és hoz az átlagnál 4-8 fokkal hidegebb levegőt.
Ez sokfelé teremt megfelelő feltételeket a zivatarok kialakulásához, sőt hazanktól északra és a magashegységekben hó is várható.

Nagy területet önt el hideg, fagyos levegő
Záporok, zivatarok, hó egyaránt jön vele, de jellemzően nem lesz jelentős csapadék
Az anticiklon nyugatabbra szorul
Visszatérnek az átlaghoz a nyomási viszonyok Közép-Európában és magasabbak az óceánon
A hőmérsékleti átlagtól való eltérés is jól szemlélteti a változást.

Orkánnal hidegbetörés érkezik, sokfelé havat is hoz!

A ciklon mögött aktivizálódik az északi, északnyugati régió, amire rásegít egy újabb blokkoló anticiklon, ám ezúttal az Atlanti-óceán fölött. Az óceán északi területein egymást követő ciklonok alakulnak ki. A hétvégén nagyobb mennyiségű sarkvidéki hideget leszakító ciklon orkán erejű széllel csaphat le Skandináviára és a britekre. Az orkán az anticiklon és a ciklon közötti hőmérsékleti és jelentős nyomási különbség miatt alakul ki.

Skandinávia és Nagy-Britannia térségében 120-130km/h-s szél lehet!

A ciklon Nyugat- és Délnyugat-, valamint akár egészen Közép- és Délkelet-, Kelet-Európára hideg levegőt zúdít le. Ennek mértéke a nyugati területeken lehet a legsúlyosabb, ahol az átlagnál 10-12 fokkal lesz hidegebb és hóvihar is lecsaphat.

Egészen Spanyolországig lejuthat a sarkvidéki eredetű hideg levegő
Rendkívül alacsony lesz a középpontjában a légnyomás, miközben az anticiklonban nagyon magas.
Az átlaghoz képest látszik a nyomási viszonyok eltérése. Drasztikus!
26 fok meleg hidegbetörés havazás Európa
10-12 fokkal hidegebb lesz az átlagnál a hidegfrontja nyomán
Sokfelé okoz majd havazást

A frontok és a hideg a mediterrán térséget is aktiválják, ami mediterrán ciklonokat teremthet. Az előrejelzési képek alapján ezek között hevesebbek is akadhatnak, jelentős csapadékkal, hóviharral és zivatarokkal, valamint akár orkán erejű széllel. A legtöbb eső, hó ezekből az Alpok osztrák-olasz-szlovén vonalán lehet, ahol 300mm csapadék sem kizárt.

Olaszországtól délre 100-120km/h-s szél a GFS modell előrejelzésében jövő hét szerdán

Hazánk a hideg és a meleg határán ingázhat majd, így jelenleg biztosat nem lehet írni az április első felére, de csapadékosabb lehet, az átlagnál hidegebb és sajnos a zivatarok mellett a hó esélye is fennáll!

Bár a téli hideg nem garantált, az átlagnál hidegebb lesz
Mediterrán ciklon hóval és viharokkal

A húsvéti időjárás részletesen itt olvasható!

Térképek: wxcharts