Hétfőn este még beköszön a télies idő! Havazás várható!

Hétfőn este markáns hidegfront érkezik, és hoz télies időjárást, havazást, hózáport!

A hideglevegő leszakadását kifejezetten támogató makroszinoptikus helyzet alakítja Európa, és hazánk időjárását, télies időt hozva a kontinens nagy részére. Hvazás, havas eső, és helyenként viharos szél keseríti az emberek életét, miközben a hőmérsékleti értékek jóval az átlag alatt alakulnak.

Ahogyan a bevezetőben írtam, a mostani helyzet kedvez a hideg levegő magasabb szélességi fokok felé terjedésének, ami azonnal látható, ha rátekintünk az előrejelzési térképekre. Mindkét nagy modell, a GFS, és az ECMWF is napok óta tartja, hogy visszaköszön a tél.

Köszönjük, ha a piros “YouTube” ikonra kattintva feliratkozásoddal segíted munkánk! ❤👇

Havazást hoz a hidegfront hétfő este!
Havazást hoz a ciklon Európába

Ezeken az áttekintő térképeken jól látszik, hogy két, nagy kiterjedésű légörvény határozza meg a kontinens időjárását.
Az egyik a Nagy-Britannia felett örvénylő erős anticiklon, ami blokkolja az Atlanti-óceán felől érkező ciklonokat, amik délről meleg levegőt szállítanának a kontinens belseje felé, a másik pedig egy erősen kimélyült ciklon Skandinávia felett, ami északról nagy mennyiségű hideget húz le. Hazánk időjárásába beleszól még egy mediterrán ciklon, mely Genova térségében alakul ki a hidegfront hatására, és nedvességet szállít hozzánk.

Hazánkba hétfőn, késő este érkezhet a ciklon frontja és vele a csapadék, ami kezdetben eső, majd hó formájában fog kihullani. Mondhatni a húsvéti nyúl rázza ki bundájából a havat!

A reggeli órákra már keleten jár a csapadék, ami helyenként intenzív hózáport hozhat!

A lehullott hó gyors olvadásba kezd, de még így is akár több centis hóréteg képződhet, mindkét “nagy” modell szerint. A hegyekben, illetve 500 méter feletti magasságon a térképeken láthatónál vastagabb hóréteg kialakulása várható! A magas talajhő, illetve a reggel már pozitív hőmérséklet miatt a hó igen gyorsan olvadni fog, de intenzív havazásban gyorsan kialakulhat több centis hóréteg!

Az előrejelzés bizonytalanságát növeli a mediterrán ciklon pályjának változása, ami a nedvességi viszonyokat befolyásolja.

A hidegfront erős, a Dunántúlon viharos széllel érkezik, így azokon a tájakon hóvihar várható hétfőről keddre virradó éjszaka!
Igazi téli idő vár ránk tehát a jövő hét első napjaiban!

Előrejelzési térképek: Wxcharts.com

Borítókép: japan-forward.com