Jelentős havazás: akár 10-15cm hó is hullhat!

Jelentős havazás: akár 10-15cm hó is hullhat!

Kedden hidegfront és mediterrán ciklon is érkezik, így a hideg mellett csapadékban sem lesz hiány. Eleinte még kettősség valószínű: keleten melegebb, 15-20 fok, míg nyugaton fagypont körüli értékek. Ez a csapadék fajtájában is meglátszik majd, hiszen keleten záporok, zivatarok lesznek kedden, míg nyugaton eleinte csak a hegyekben, majd máshol is havas eső, hó váltja fel az esőt.

Havazás 20cm hó

Szerdán folytatódik a csapadékos idő és keletre is megérkezik a hideg, így a Tiszántúl északi felén és északkeleten, illetve a hegyekben havas eső, hó fog hullani. A Duna-Tisza közén továbbra is eső lesz a jellemző.

Csütörtökön még a Bakonyban és a Dunától keletre, valamint északon eső, hózápor, havazás kialakulhat, majd fokozatosan gyengül a csapadékhajlam.

Mennyi hó eshet?

Az alacsonyan fekvő területeken jellemzően nem lesz megmaradó hó, vagy csak néhány centiméter átmenetileg. Ez alól a nyugati és az északkeleti területek lehetnek kivételek, ahol akár több centiméter hó is megmaradhat.
A Mecsek és a Kőszegi-hegység akár 5-10cm havat is kaphat, míg az Északi-középhegységben 15cm-t meghaladó sem kizárt. A Bakony néz ki jelenleg a helyzet befutójának, ahová a modellek szinte mind 15cm-t meghaladó mennyiségű havat várnak, ám egyes időjárási modellek 20cm-nél is többet, ami a magasabb pontokon fagy és 90-100km/h-s szél jelenlétében még komoly gondokat is okozhat!

Csapadék animáció (kék a hó):

Köszönjük, ha a piros “YouTube” ikonra kattintva feliratkozásoddal segíted munkánk! ❤👇

Egyelőre sokat változhat a helyzet, ám a modellek közti egyezés kellő okot ad arra, hogy ismét nagyobb havat feltételezzünk. Legutóbb a Bükk zárt 20cm hóval a hét elején.

Sütő Máté, Bánkút

Térképek: wxcharts

Borító: MTI fotó

Ez is érdekelhet!  Csütörtökön már több lesz a napsütés, de még elvétve lehet záporeső