Napokig tartó viharos szél, akár 100km/h, havazás, zivatar!

Napokig tartó viharos szél, akár 100km/h, havazás, zivatar!

Csapadékosra fordul az idő: hó, zivatar, eső!

Nehéz összesűríteni az előttünk álló hét időjárását ilyen kevés szóba. Hétfőn a front előtt még a Dunától keletre napos idő lesz, a Dunántúlon már zápor, zivatar is kialakulhat. Kellemes melegben lehet részünk, 18-22 fok lesz, ám erős, a Dunántúlon viharos déli szél lehet.

Kedden megérkezik a mumus, egy markáns hidegfront, ami a hét közepére a tavaszból visszahúz minket a télbe. A front ugyan az ország jelentős részén végre csapadékkal érkezik, nem csak használ majd a mezőgazdaságnak. A kezdeti kettősség után országszerte lehűl a levegő. Erre leginkább szerdától számíthatunk, kedden még keleten 20 fokot is mérhetünk, miközben a Dunántúlon havas eső, hó eshet, a hegyekben akár nagyobb mennyiségű hó is.

Éjszaka keletebbre terjeszkedik a csapadék és a hideg is, és szerdán, csütörtökön, valamint pénteken elsősorban keleten és északkeleten, illetve a Duna-Tisza közén számíthatunk záporokra, hózáporokra és országszerte hűvös lesz, 10 fok alatti, körüli maximumok.

Hőmérsékleti előrejelző videó:

Köszönjük, ha a piros “YouTube” ikonra kattintva feliratkozásoddal segíted munkánk! ❤👇

A csapadékról és a részletekről ide kattintva olvashat bővebben.

Napokig viharos szél, akár 100km/h-s lökések!

A következő napok legerősebb lökései az alábbi ábra szerint alakulhatnak:

Viharos szél havazás zivatar
Térkép: Tarkó Péter, Metkép

A jelen cikk lényege leginkább a szél, ami sokunknak okoz fejfájást, átvitt és szószerinti értelemben is. Vasárnap és hétfőn még a déli szél lesz élénk, nyugaton erős. Főként a Bakonyban és az Alpokalján egy-egy viharos lökés is előfordulhat.

Hétfő este a hideg első hulláma is elér minket,  de várhatóan megtorpan a Duna vonalában. Viharos erejű északnyugati széllel érkezik, ám a Dunától keletre legfeljebb élénk lesz.

Kedden napközben fokozatosan halad keletre a hideg és erősödik a szél. Délután már a Bakonyban és a Kőszegi-hegységben 80km/h-s  lehet, máshol jellemzően 80km/h alatti lökésekre készülhetünk.

Ez is érdekelhet!  Csütörtökön már több lesz a napsütés, de még elvétve lehet záporeső

Szerdán elárasztja hazánkat a hideg, ezzel együtt a szél is a csúcsán lesz. A Dunántúlon nagy területen lehetnek 80km/h körüli lökések, de főleg a Balatonon és a Bakonyban, valamint a Kőszegi-hegységben a 100km/h-t is elérhetik a legerősebb széllökések. Egyes modellek szerint ennél erősebbek is lehetnek.

Eszerint akár 100km/h-t meghaladó lökések is lehetnek

Csütörtökre mérséklődik a légmozgás, ám így is országszerte megerősödhet az északi szél, a Dunántúlon viharos lökésekre is készülhetünk.

Péntektől fokozatosan veszít erejéből, ám még a hétvégén is élénk, nyugaton erős lesz a légmozgás, ami sokat ronthat hő- és közérzetünkön az amúgy is hideg időben!

Térképek: omsz wxcharts